Nieuws

Vier jaar cel voor man­nen die Bart Ver­sluys van peper­duur hor­lo­ge beroofden

2022-04-04 00:00:00 - Beelden tonen brutale overval op Bart Versluys

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 25-jarige Fransman en een 19-jarige Marokkaan veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor een diefstal met geweld in Knokke-Heist. De beklaagden beroofden bouwondernemer Bart Versluys van een horloge ter waarde van 350.000 euro.

In de nacht van 18 op 19 augustus 2022 werd Bart Versluys op het Albertplein in Knokke om 0.05 uur benaderd door twee mannen die vroegen hoe laat het was. Het slachtoffer voelde zich bedreigd en probeerde nog tevergeefs weg te lopen. Zijn belagers gooiden hem echter op de grond. Ze gebruikten ook pepperspray en deelden rake klappen en schoppen uit. Daarbij zou het slachtoffer een diepe, gapende hoofdwonde opgelopen hebben. De daders gingen aan de haal met een polshorloge van het merk Richard Mille ter waarde van 350.000 euro. Begin april 2022 werd Versluys in Oostende al van een gelijkaardig horloge beroofd.

Camerabeelden

Dankzij camerabeelden kwam een Seat Ibiza met Britse nummerplaat in het vizier van de speurders. Het voertuig reed na de feiten terug naar Brussel. Bij controles op 22 augustus in Frankrijk en op 11 september in Duitsland bleek Kamal A. (25) in die bewuste wagen te zitten. De Fransman kon uiteindelijk op 10 november 2022 in Spanje ingerekend worden.

Valentino H. (19) kon met behulp van camera's met nummerplaatherkenning aan de feiten gelinkt worden. De verdachte op de beelden werd immers in juni 2022 in Parijs na gelijkaardige feiten al aan een controle onderworpen. Op zijn gsm werden ook veel afbeeldingen van dure horloges ontdekt. De Marokkaan liep op 26 november 2022 in Duitsland tegen de lamp.

Uitgebreide bekentenissen

Beide beklaagden legden uitgebreide bekentenissen af. A. verklaarde dat hij 5.000 euro had gekregen van een zekere Abdul, die ook in de wagen zou gezeten hebben. Een zekere Adam werd aangewezen als de opdrachtgever die het horloge verkocht zou hebben. H. bevestigde dat Abdul na de overval onmiddellijk Adam zou gebeld hebben. In ruil voor onderdak en drugs pleegde de tiener naar eigen zeggen al meermaals feiten in opdracht van Adam.

Het openbaar ministerie vorderde voor beide beklaagden vier jaar effectieve gevangenisstraf. Daarbij werd opgemerkt dat Kamal A. in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al veroordeeld werd voor respectievelijk inbraak en drugsfeiten. Valentino H. was ook niet aan zijn proefstuk toe, want hij zal ook in het Zwitserse Genève voor de rechter moeten verschijnen.

Op de dool

De verdediging legde uit dat de beklaagden door financiële problemen op de dool waren geraakt. Hun advocaten drongen tevergeefs aan op een mildere bestraffing. Door een eerdere veroordeling tot 27 maanden cel kon A. sowieso geen straf met uitstel meer krijgen. Aan de verzekeraar van het slachtoffer moeten ze een voorlopige schadevergoeding van 12.500 euro betalen. Kort na de feiten zou de verzekering al 320.000 euro uitbetaald hebben.

2023-01-12 00:00:00 - Overvallers die Versluys aanvielen voor luxehorloge voor rechter
Nieuws

Overvallers die Versluys aanvielen voor luxehorloge voor rechter

Belga
Ben Storme