Nieuws

Video toont geweld tegen Isra­ë­li­sche man in sta­ti­on Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Beelden op sociale media tonen hoe een jongere een Israëlische man uit De Haan op de grond slaat in het station van Brugge. Daarna is te zien hoe andere jongeren de man mee agressief benaderen. De feiten dateren van maandag, maar de aanleiding voor het geweld is niet helemaal duidelijk.

Even voor het incident, dat onderaan de trappen naar het perron plaatsvond, was de politie al ter plaatse gekomen voor schermutselingen, waarbij dezelfde Israëlische man betrokken was. "We kunnen bevestigen dat er maandag even voor 18 uur een melding binnenliep van een schermutseling op het stationsplein", aldus Lien Depoorter, woordvoerder van Politie Brugge. "Bij aankomst troffen we alleen de man en zijn dochter aan."

"Proces-verbaal voor slagen en verwondingen"

Het gaat om een man die in De Haan woont en in Israël geboren is. "We hebben na een korte verklaring een proces-verbaal opgesteld wegens slagen en verwondingen en onderzoeken de zaak", voegt Depoorter toe. De lokale politie is ook op de hoogte van de andere confrontatie, vastgelegd op camera, die later binnenin het station ontstond. "Daar zijn de collega's van de federale spoorwegpolitie op afgegaan en hebben ze eveneens een PV opgemaakt. De precieze omstandigheden worden nu verder onderzocht door de lokale en federale politie. Of het twee keer om dezelfde betrokkenen gaat, is dus nog niet duidelijk. Ook de aanleiding van beide incidenten wordt nader onderzocht."

"Boycott Israël-sticker"

Aan de krant De Morgen vertelt het slachtoffer dat het geweld er zou gekomen zijn nadat hij in het station een 'boycott Israël'-sticker probeerde weg te nemen. Hij getuigt ook dat zijn kaak gebroken is en zijn ribben gekneusd zijn. De video van het ene incident verspreidde zich vrijdag snel op sociale media. Het nieuws bereikte zo internationale media. The Times of Israel bestempelt de feiten in de titel van een artikel als een "brutale aanval". De Israëlische ambassadeur in België deelde de beelden op socialmediaplatform X en betoogde dat "gewelddadig discours is geëvolueerd naar effectief geweld". Sinds het begin van de oorlog in Gaza, is antisemitisme in ons land gestegen. Wat de exacte reden was voor de incidenten in Brugge, moet dus nog blijken.

Robbe Wets