‘Verloren groenten’ van groentebedrijf uit Kortemark straks als soep bij warenhuisketen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Het West-Vlaams groentebedrijf Verduyn gaat groenteresten en groenten die er minder fraai uitzien, voortaan ook gebruiken voor soep bij warenhuisketen Lidl. Verduyn werkt al een tijd samen met de warenhuisketen, maar drijft die samenwerking nu op, in de strijd tegen voedselverspilling.
Een derde van de wereldwijde voedselproductie wordt nooit geconsumeerd, blijkt uit cijfers. Niet alleen thuis is er overschot: het begint al bij de winkels. Groeten die er niet goed of vers genoeg uitzien belanden nooit in de rekken. Ze worden verwerkt tot veevoeder of gaan naar een biogasinstallatie.
Verduyn in Kortemark heeft nu het aantal niet-verkochte groenten om die reden in kaart gebracht. "Het gaat per jaar om maar liefst 20.000 ton aan prei, wortelen en tomaten." Verduyn maakt via het bedrijf PurArgo al langer soep van die 'verloren groenten', en vindt bij Lidl nu een afnemer op grote schaal.
"Dankzij de opwaardering van deze minder esthetisch uitziende groenten komen ze in een hogere klasse van de voedselketen terecht en kunnen we er lekkere soep van maken. We schatten om zo jaarlijks 250.000 liter verse soep te bereiden."
De 'verloren groenten' van Verduyn belanden zo binnenkort als soep in de winkelrekken in onder andere Belgie, Luxemburg en Frankrijk.