Verlichtingspaal vlak voor balkon: “Ik ben mijn zeezicht kwijt en kan de paal zelfs aanraken”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Een verlichtingspaal op een meter van je terras, die je mooie zeezicht verstoort. Je mag er niet aan denken. Maar toch is het wat de familie Desmet overkomt in Westende. De dijk is daar helemaal heraangelegd en sinds kort staan er ook nieuwe verlichtingspalen.
Christophe Desmet: “Toen ik mijn ouders kwam afzetten, voor een weekje vakantie dacht ik, dit kan niet, dit is niet reëel, dit is surreëel. Ik bedoel, een paal die je gewoon kan aanraken op het terras in front van uw zicht. Mijn papa lachte het weg. Hij zei een extra brandweg, ik kan er af glijden. Maar hij is 82 jaar. Ik zie hem dat niet meer doen.”
Christophe besluit om dit te melden bij de gemeente. Van de dienst domein krijgt hij te horen dat de paal eigendom is van Fluvius. Die zegt dan weer dat de paal eigendom is van de gemeente. Volgens de burgemeester was er geen alternatief. Burgemeester Jean-Marie Dedecker: “Een paaltje van 15 centimeter diameter, dat kan, als je je daar op fixeert, op je zenuwen werken. Maar er is nog altijd een algemeen belang en wij moeten het algemeen belang volgen.”
“Een paaltje van 15 centimeter diameter, dat kan, als je je daar op fixeert, op je zenuwen werken.”
Christophe is vol lof over de nieuwe dijk. Hij hoopt dat er alsnog een oplossing komt voor de lichtmast. “Wij willen hier geen scène maken. Er is waarschijnlijk een foutje gemaakt op de planning. Maar die is gebeurd door een studiebureau. Toch met ons belastinggeld. Waarom zijn ze niet eens komen kijken? Dan zie je dat ook.”
“Waarom zijn ze niet eens komen kijken? Dan zie je dat ook.”
Er was inderdaad een lichtstudie. De lichtmasten zijn zo geplaatst dat de dijk helemaal verlicht wordt en zo weinig mogelijk hinder voor de bewoners. Net daarom werden de palen waar mogelijk in een zijstraat geplaatst. Wat hier ook het geval is. Burgemeester Jean-Marie Dedecker: “De plannen voor de nieuwe internationaal bekroonde Zeedijk, liggen al vijf jaar vast. Waar de paal zou komen, staat al heel lang vast. We hebben geprobeerd op andere zaken. Onder meer een armatuur aan de muur. Dat botst dan op andere bezwaren, onder andere de constructie van het gebouw. De syndicus moet akkoord gaan, alle eigenaars moeten akkoord gaan. En zo is het altijd iets. Wij hebben geen alternatief.”