De conservator van het natuurgebied De Blankaart, in Woumen, verzet zich tegen de verkoop van een verloederde hoeve met kippenstal in Merkem. De vervuilde site ligt vlakbij het natuurgebied, 22 jaar geleden is de hoeve onteigend.
Het was de bedoeling om alles te slopen en de grond te integreren in het natuurgebied. Maar met de komst van de winterdijk verkoopt De Vlaamse Waterweg, die eigenaar is van de verloederde site, de hoeve en gronden opnieuw. En opvallend: om er een nieuw huis op te zetten. Guido Vandenbroucke, conservator De Blankaart: "We begrijpen niet dat een overheid die die site 22 jaar geleden heeft onteigend in het kader van integraal waterbeheer deze site later helemaal verloederd opnieuw openbaar verkoopt aan de meest biedende en dan nog zegt: Je kunt hier een woning bouwen en vakantiegebouwen bijzetten, een kinderboerderij bijzetten en een paardenpiste bouwen. En dan nog in een gebied dat wateroverlast krijgt en nog meer zal krijgen in de toekomst."
Waterweg ziet geen graten
De Waterweg ziet geen graten in de verkoop: "Na de overstromingen van 1993-94 verwierven we de hoeve in 2002 om er een project van integraal waterbeheer te realiseren. De winterdijk werd op een deel van dit terrein aangelegd en beschermt de rest van het perceel en de omgeving. Omdat we de rest van het terrein voor onze opdracht niet meer nodig hebben, beslisten we in 2018 om het te verkopen en het opnieuw voor landbouwgebruik beschikbaar te stellen.”
Gemeente verveeld met de zaak
Ook de gemeente Houthulst zit verveeld met de zaak. Jeroen Vandromme, burgemeester: "De Vlaamse overheid kiest er hier voor om een oude boerderij een nieuwe functie van wonen te geven. Dat is perfect mogelijk maar het was logischer hadden ze hier de grond teruggegeven aan de natuur of landbouw. Maar ze kiezen hier voor de centen."
De omstreden verkoop, waarvoor je nog tot eind februari kan bieden, komt volgende week ook op tafel in de stuurgroep van het Blankaartbeheer.