Nieuws

Ver­kie­zings­de­bat voor nieu­we kie­zers: stem zeker niet verkwanselen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Voor het eerst naar de stembus. Straks op 9 juni is het voor 1 miljoen jongeren tussen 16 en 23 jaar een feit. In Kortrijk was er op Howest een groot verkiezingsdebat om die zogenoemde 'generatie Z' op weg te helpen. Zeven politici van even veel partijen dingen naar hun sympathie. Maar zowel voor als na het debat oordelen de nieuwe kiezers, dat politiek best een complexe kwestie is.

Allemaal zeggen ze alvast dat ze hun stem niet willen verspillen. Tshwanelo Van Reeth, student Howest Kortrijk: “Ik wil mijn stem zeker niet verkwanselen. Ik ga me proberen goed te informeren. Evenementen als deze zijn daar goed voor.”

“Ik wil mijn stem zeker niet verkwanselen.”

Tshwanelo Van Reeth

Voor het debat blijkt uit een poll dat Vlaams Belang en Vooruit het meest populair zijn. Maar er wordt tijdens het debat frequent geapplaudisseerd voor eender welk standpunt. Het is moeilijk om te zien wie stemmen wint. Politici spelen hun rol. Progressief tegen conservatief, rechts tegen links en dat over thema's als werk, belastingen en waarom politici zo weinig vertrouwen genieten.

Best pittig en vurig

Jenna Lebrun, student Howest Kortrijk: “Ze zijn heel uiteenlopend in hun meningen. Ze zijn ook best wel pittig en vurig geweest tegenover elkaar. Het is wel moeilijk besluiten en om te weten waar ze zelf echt voor staan. Uiteindelijk gaan we toch een stem moeten uitbrengen en proberen te vinden waar we het dichtst bij aanleunen.”

Er zijn nog 50 dagen om te oordelen en na te denken. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de nieuwe kiezers.

Verkiezingen1
Stefaan Kerger
Ben Storme