Nieuws

Ver­kie­zings­de­bat: jon­ge­ren lig­gen voor­al wak­ker van kli­maat en migratie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Klimaat en migratie. Dat zijn twee belangrijke thema's waar jongeren wakker van liggen. Dat bleek vanmorgen op een verkiezingsdebat in Barnum in Roeselare. De leerlingen kozen zelf de thema's die aan bod kwamen.

De politici lichtten hun partijstandpunt toe rond migratie maar ook klimaat, justitie, economie & begroting en jongeren. Zestienjarigen zijn verplicht om op 9 juni te gaan stemmen voor Europa. Een debat kan ze helpen om een keuze te maken.

Dieter Camerlynck, leerkracht geschiedenis Barnum: “Er is wel degelijk interesse. Wij zullen er na het debat, in de lessen, nog op terugkeren. Het is onze bedoeling om de leerlingen te bevragen op welke partij ze dachten te stemmen. En, nu ze het debat gehoord hebben, op welke partij ze denken te stemmen. We laten hen ook nog eens de stemtesten invullen in de hoop dat ze heel bewust omgaan met hun mogelijkheden om te gaan stemmen.”

"We hopen dat ze heel bewust omgaan met hun mogelijkheden om te gaan stemmen.”

Dieter Camerlynck

Migratie zorgde alvast voor een pittige discussie tijdens het verkiezingsdebat in Barnum. Seppe Debal, leerling: "Ik had al een beeld van welke partij ik zou verkiezen maar de argumenten... Ze smeten wel met argumenten. Het ging er luid aan toe. Ik vond het spannend. ik vond het wel een geslaagd debat."

Kritisch zijn

Tot slot wezen alle politici de jongeren op het belang van de verkiezingen. Ze riepen hen op om kritisch te zijn en de feiten te checken.

Redactie