Nieuws

Ver­hoogd toe­zicht bij woon­zorg­cen­trum Prin­sen­hof in Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na een extra inspectieronde van de Zorginspectie bij 23 woonzorgcentra van de Franse rusthuisketen Orpea komt er verhoogd toezicht bij onder meer het Brugse Woonzorgcentrum Prinsenhof. Dat meldt Vlaams Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

Vijf Orpea-voorzieningen stonden al onder verhoogd toezicht. Daar komen er nu volgens Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits normaal gezien twee bij, waaronder Prinsenhof in Brugge. Rusthuisuitbater Orpea ligt al langer onder vuur. Door berichten over personeelstekorten en problemen met de kwaliteit van zorg, zoals enkele weken geleden over het woonzorgcentrum Prinsenhof in Brugge. "Het dossier Orpea baart me grote zorgen", zei minister Crevits dinsdag in het Vlaams Parlement.

"Er is verbetering merkbaar"

Momenteel staan al vijf Orpea-voorzieningen onder verhoogd toezicht. Voor twee extra voorzieningen wordt de aanmaning voorbereid waardoor er ook verhoogd toezicht zal komen. Eén van de twee betrokken voorzieningen die wellicht bijkomend onder verhoogd toezicht komt is Prinsenhof in Brugge. Daar blijkt uit de extra inspectie dat er wel verbetering is op het vlak van infrastructuur, maar dat er nog steeds tekorten zijn op vlak van zorg.

Hilde Crevits reageert zelf bij onze redactie op het dossier: "In vergelijking met vroeger heeft men ook een aantal verbeteringen gezien, bijvoorbeeld op het vlak van infrastructuur. Maar er blijven tekorten in de zorg op een aantal punten. Dat kan gaan over het medicatiebeleid of over de aanwezigheid van voldoende personeel. Ons besluit is dat het nog niet ok is. Het verhoogde toezicht betekent dat onze inspectie vaker langs gaat. Er wordt heel kort op de bal gespeeld om te zien dat er geen fouten gebeuren in de zorg. Als  blijkt dat de situatie niet verbetert dan zullen we de voorziening moeten sluiten."

Bart Coopman
Belga