Nieuws

Vei­ling pri­meur­hop­scheu­ten Lovie valt in het water: niet klaar door slecht weer

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het moest een feest worden woensdag: de dertigste verkoop van primeurhoppescheuten van De Lovie op de Roeselaarse REO Veiling. Maar helaas: de hopscheuten, een exclusieve delicatesse, kunnen voorlopig nog niet worden geoogst, laat De Lovie weten. Oorzaak: het slechte weer van de afgelopen maanden. De REO Veiling laat weten dat er woensdag toch hopscheuten worden geveild maar dan van andere aanbieders dan De Lovie.

Hopscheuten

4.000 euro per kilo

Het centrum voor mensen met een verstandelijke beperking De Lovie uit Proven levert al bijna 30 jaar de primeurhopscheuten voor de REO-veiling. Ze worden daar met de grootste zorg gekweekt. Elk jaar wordt een recordprijs betaald voor “het witte goud”, zoals de delicatesse ook wordt genoemd. Vorig jaar werd maar liefst 4.000 (!) euro per kilogram betaald.

Regenval boosdoener

Maar dit jaar gaat het feest niet door. “Wat jammer, wat jammer, we zullen woensdag dan toch geen primeurhopscheuten kunnen aanleveren op de REO-veiling”, zegt Brigitte Dewulf van De Lovie.

“De zware regenval met de ondergelopen hopvelden zorgen ervoor dat de hopscheuten heel voorzichtig aan het ontwaken zijn. We kunnen nog geen scheuten oogsten. We zijn dankbaar voor de hopblokken die we kregen van het t‘ Hoppecruyt. Het zijn mooie planten met veel kleine knopjes. We zien wat dit seizoen zal brengen en we houden jullie op de hoogte van de evolutie van de hopscheutenteelt. “

2017-12-19 00:00:00 - Eerste hopscheuten morgen op veiling
Nieuws

Eerste hopscheuten morgen op veiling

Hopscheuten foto reo

Foto REO Veiling

"De fragiele seizoensdelicatesse is exclusief omwille van haar arbeidsintensief productieproces en haar beperkte beschikbaarheid in zowel tijd als volume"

REO Veiling over primeurhopscheuten
Hopscheuten lovie 3

Toch veiling van exclusieve delicatesse

De tegenslag voor De Lovie betekent niet dat er totaal geen hopscheuten worden aangeboden op de REO Veiling in Roeselare. Dat zal gebeuren door andere aanbieders van de delicatesse.

“Fine Fleur hopscheuten zijn een populair ingrediënt in de topmenu’s van (sterren)restaurants tijdens de eindejaarsfeestdagen”, zegt de REO Veiling.

“Fine Fleur hopscheuten zijn een puur en natuurlijk streekproduct met een eigen onvergelijkbare smaak. De fragiele seizoensdelicatesse is ook exclusief omwille van haar arbeidsintensief productieproces en haar beperkte beschikbaarheid in zowel tijd als volume. Bovendien verkoopt de REO Veiling al tien jaar haar Fine Fleur hopscheuten met de Europese BGA-erkenning van streekproduct.

Poperingse hopscheuten zijn het allereerste product in West-Vlaanderen die deze strenge Europese erkenning behaalden, onder meer door toedoen van de REO Veiling. Voor deze redenen zijn Fine Fleur hopscheuten erg gegeerd in de gastronomie”, besluit de REO Veiling.

Andy Debo
Celien Tanghe