Nieuws

Vei­lig Huis Oos­ten­de helpt slacht­of­fers intra­fa­mi­li­aal geweld

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een 'Veilig Huis' voor intrafamiliaal geweld gaat zaterdag voor het eerst open in Oostende. Het initiatief bestond al buiten de provincie, maar de Vlaamse regering breidt het netwerk nu uit naar de badstad en Kortrijk. 

Het huis bundelt de krachten die zich inzetten in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Justititie, politie en hulpverleners stemmen op elkaar af. Het initiatief zal gezinnen intensief begeleiden, maar het is ook een plek waar slachtoffers laagdrempelig hun verhaal kunnen doen. Professionals zoals psychologen staan er klaar maar vinden er ook zelf informatie om beter om te gaan met de problematiek. De politie werkt mee om dossiers efficiënt door te geven in een ketenaanpak zodat intrafamiliaal geweld sneller aan het licht komt en slachtoffers eerder op hulp kunnen rekenen.

Nieuwe vestiging in Kortrijk

De Vlaamse regering maakt negen miljoen extra per jaar vrij en zet 95 extra personeelsleden in om intrafamiliaal geweld te bestrijden. Naast de nieuwe vestiging in Oostende, openen er dit weekend ook in Kortrijk, Leuven, Gent en Halle 'Veilige Huizen'. Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir huldigde het gebouw in Oostende mee in. "Via een gezamenlijke aanpak lukt het steeds beter om de vaak vicieuze cirkel van geweld binnen gezinnen te doorbreken", vertelt Demir aan Belga.

Robbe Wets
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville