Veerle De Vos vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van Ferdinand Verbiest, jezuïet én hofastronoom in China
Vandaag is het precies 400 jaar geleden dat in Pittem Ferdinand Verbiest is geboren. De jezuïet vertrok als missionaris naar China en schopte het tot hofastronoom en persoonlijke leraar van de Chinese keizer. VRT-journaliste Veerle De Vos schreef er een boek over: 'Alles onder de hemel. Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China.'
Ferdinand Verbiest wilde destijds eigenlijk als missionaris naar Zuid-Amerika, maar de jezuïet belandde in China, dat helemaal afgesloten was.
"De Chinezen hadden niets nodig van het buitenland, maar Verbiest is daar binnengeraakt omdat hij iets had wat de Chinezen niet hadden: wetenschappelijke kennis. Wij kenden veel meer van geografie, konden landkaarten tekenen. We kenden veel meer van de planeten en de sterren", legt auteur Veerle De vos uit.
Het is de start van een onwaarschijnlijk verhaal. De briljante Verbiest gaat aan het hof werken en hij zal er ook blijven.
"Hij zal zo'n 20 à 30 jaar voor de keizer werken als astronoom om de hemel te verklaren. De keizer in China is de zoon van de hemel, dus dat is heel belangrijk."
Maar eigenlijk is Ferdinand Verbiest ook ingenieur. Hij herstelt bruggen, hij legt irrigatiekanalen aan, en hij ontwerpt ook speelgoed voor de kinderen van de keizer. Een autootje op stoom bijvoorbeeld, waarvan nu wordt gezegd dat het een prototype was van de auto.
Herdenking in Pittem en China
Naar aanleiding van de 400ste verjaardag zijn er in Pittem heel wat activiteiten rond Ferdinand Verbiest. Ook in China zijn ze hem nog niet vergeten. In Peking is er volgende week vrijdag een herdenkingsmoment, een ploeg van ons nieuws reist mee met de West-Vlaamse delegatie