Nieuws

Van Quic­ken­bor­ne pakt geluids­hin­der scheep­vaart aan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne wil samen met de sector en internationale partners werk van maken het probleem van geluidshinder onder water door de scheepvaart. 

 

Onderwatergeluid is een ernstige bedreiging voor het marien leven. Het studiebureau TNO deed op vraag van  de FOD Volksgezondheid onderzoek naar continue achtergrondgeluid, dat voornamelijk wordt veroorzaakt door de scheepvaart. Voor het onderzoek werd nauw samengewerkt met de Koninklijke Belgische Redersvereniging. De Belgische reders hebben zich in 2018 in het plan voor duurzame scheepvaart geëngageerd om constructief mee te werken.

Verschillende soorten oplossingen

Het onderzoek toont aan dat elk schip een set van mogelijkheden heeft om zijn geluidsemissies te verlagen en hierdoor ook andere schadelijke uitstoot kan verminderen. De voorgestelde maatregelen hebben een impact op de geluidsproductie van de schroef en de weerstand van het schip. Het gaat onder meer om een beter design van de romp en het verminderen van de weerstand door een beter onderhoud van de scheepsromp en scheepsschroef. De winst die gehaald kan worden bij deze individuele maatregelen is sterk variabel per schip en moet case per case bekeken worden.

Collectieve maatregelen kunnen ook bijdragen. Het onderzoek geeft aan dat het verminderen van de snelheid van schepen in de Noordzee tot 75% van hun ontwerpsnelheid een flinke vermindering van geluid en emissies oplevert.

Geluid én schadelijke uitstoot samen aanpakken

Vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne: ‘Het bijzondere aan dit onderzoek is dat niet alleen gefocust wordt op onderwatergeluid, maar ook op de vermindering van CO2-uitstoot en emissie van NOX, SOX en fijn stof. Hiermee worden twee milieudoelstellingen, klimaatverandering en luchtvervuiling, aangepakt waar de scheepvaart op dit moment sterk op inzet. In het kader van mijn Noordzeebeleid wil ik hiermee verder aan de slag samen met de sector. België speelt hierin op internationaal niveau een voortrekkersrol en wil nauw samenwerken met de sector, internationale partners en ngo’s. Onze ambitie is om de CO2-uitstoot te verminderen met 55% tegen 2030. Tegen 2050 streven we naar zero emissions. Ook inzake de reductie van onderwatergeluid moeten we ambitieus zijn.’

Nathalie Dewulf