Nieuws

Ultra­soon sig­naal bestrijdt suc­ces­vol blauwalgen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge is de groei van giftige blauwalgen succesvol afgeremd door... ultrasone toestelletjes. Die sturen een specifiek signaal uit en dat remt de algen af in hun groei. Het gaat om een proefproject.

"Sinds 2017 werden er bij warm weer op verschillende locaties in Brugge blauwalgen (cyanobacteriën) vastgesteld", zegt de stad Brugge. "Bij een stijgende watertemperatuur van meer dan 22°celsius, stilstaand water en voldoende stoffen in het water als stikstof en fosfor, kunnen blauwalgen massaal groeien."

Zwanen verplaatst

"Vorig jaar, vanaf de zomerperiode tot laat in de herfst van 2018, was er zo’n massale blauwalgengroei aan het Stil Ende. Door de aanwezigheid van giftige stoffen veroorzaakt door de blauwalgen, was het noodzakelijk om de zwanen naar een andere plek te verplaatsen."

Schepen van Milieubeleid Minou Esquenet: “De waterkwaliteit in het Stil Ende wordt sinds 1996 door het stadslabo gecontroleerd. Vandaag is er een duidelijke kwaliteitsverbetering van het water vastgesteld, met evolutie van een slechte naar een aanvaardbare waterkwaliteit. Door de stadsdiensten zijn er extra maatregelen genomen om de waterkwaliteit nog verder te verbeteren. Er wordt o.a. jaarlijks coccolietenkrijt in het water gebracht en beluchters brengen extra zuurstof in het water. Ook het baggeren van het slib kan een belangrijke verbetering geven van de waterkwaliteit. Deze maatregelen werken op lange termijn.”

Proefproject

Maar ook maatregelen op korte termijn worden ingezet in de strijd tegen de blauwalgen. “Het stadslabo startte een proefproject op met een ultrasoon, gepatenteerd toestel om de algengroei af te remmen. Dit toestel werd geplaatst in oktober 2018 om de werking ervan in 2019 grondig te evalueren. De ultrasone toestelletjes blijven continue in het water en sturen met een specifieke techniek een ultrasoon signaal uit. Het gevolg is dat de algen worden aangetast en afgeremd in de groei. Het ultrasoon signaal is beperkt tot een lengte van maximaal 200 m”, zegt schepen Minou Esquenet.

Schepen van Leefmilieu Franky Demon: “Het stadslabo volgde dit jaar de waterkwaliteit zeer strikt op om het effect te evalueren. Er werd deze zomer geen groei van blauwalgen vastgesteld ondanks de verhoogde watertemperatuur. De zwanen konden gedurende de zomerperiode zonder problemen verder in het Stil Ende verblijven.”

In zwemzone aan de Coupure

Ook in de zwemzone aan de Coupure waren er in 2018 problemen met blauwalgen, en moest de zwemzone gedurende bepaalde periodes worden afgesloten. “Het plaatsen van een ultrasoon toestelletje ter bescherming van de zwemzone heeft ervoor gezorgd dat deze zone in 2019 vrij bleef van blauwalgen. De door de algen geproduceerde gifstof was niet aanwezig in het water, ondanks de aanwezigheid van blauwalgen in het aanpalende kanaal aan de jachthaven”, aldus schepen Franky Demon.

Als deze zwemzone aan de Coupure blijft behouden, wordt het ultrasoon toestel, net zoals aan het Stil Ende, permanent in het water geplaatst.

De redactie