Nieuws

Uit­brei­ding slacht­huis Tielt komt er niet

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De uitbreiding van het Exportslachthuis in Tielt komt er definitief niet. De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelt dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de omgevingsvergunning correct geweigerd heeft.

Debra-Meat in Tielt wil de slachtcapaciteit verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet toen Animal Rights undercoverbeelden openbaarde van mishandeling van varkens bij dit slachthuis.

Dierenmishandeling

Het bedrijf werd in 2019 veroordeeld voor dierenmishandeling, al weigerde Demir formeel omdat het bedrijf geen maatregelen neemt om geurhinder te beperken en niet voldoet aan de regelgeving rond geluid en milieueffecten, zoals het stikstofprobleem.

Het slachthuis kreeg op 10 juni 2021 een omgevingsvergunning van het provinciebestuur van West-Vlaanderen, maar Gaia, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie gingen in beroep bij de minister.

Beroep tegen beroep

De minister besliste in januari vorig jaar om te weigeren, maar tegen die beslissing ging het Tielts bedrijf in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. Demir krijgt nu gelijk van de Raad.

“In veel dossiers is het een erg moeilijke afweging, maar deze aanvraag was zo klaar als een klontje: deze uitbreiding is onvergunbaar. Ik ben tevreden dat de Raad voor Vergunningsbetwisting dat bevestigt. De uitbreiding komt er niet en dat lijkt me op alle vlakken de enige juiste beslissing”, besluit Demir.

Lees ook:

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere