Nieuws
 | update 

Twee Oos­tend­se hel­den krij­gen medail­le voor moed en zelf­op­of­fe­ring van Koning Filip

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Twee Oostendse helden hebben van de gouverneur een medaille en een diploma gekregen voor daden van moed en zelfopoffering. Het gaat om een brandweerman en een toevallige voorbijganger die een jaar geleden twee oudere bewoners gered hebben uit een brandend appartementsgebouw.

Op 25 april 2023 breekt rond 19.30 uur brand uit in een appartementsgebouw langs de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. Enkele bewoners kunnen zelf het brandende gebouw verlaten, maar twee oudere mensen blijven achter. Ze staan op de eerste verdieping in de traphal vol rook wanneer brandweerman Tijs hen naar buiten haalt. Tijs, die net van z’n werk kwam, kreeg daarbij hulp van Nico. Ook hij passeerde toevallig langs het gebouw.

Helden brand Oostende

Beroepsbrandweerman Tijs Houwen krijgt z'n medaille opgespeld door gouverneur Carl Decaluwé.

Het is dankzij de moed van Tijs en Nico dat de twee oudere bewoners de brand overleven. Daarom kregen de twee helden een diploma en een medaille voor moed en zelfopoffering van Koning Filip, uit handen van de gouverneur. Later krijgen de twee heren ook nog het ereteken van het Carnegie Hero Fund.

medaille diploma brand

De medaille en het diploma voor daden van moed en zelfopoffering

Nathalie Dewulf
Celien Tanghe