Nieuws

Tri­ën­na­le gaat zater­dag offi­ci­eel van start met opval­len­de installaties

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een houten uitkijktoren, een nieuwe ontmoetingsplek, een bouwsel met 11.000 bakstenen. Het zijn enkele opvallende installaties van Triënnale Brugge die zaterdag officieel van start gaat. Het gaat alles samen om twaalf tijdelijke installaties van internationale kunstenaars en architecten op vaak 'verloren' of minder bekende plekken in de stad.

In de tuin van het vroegere Kapucijnenklooster een installatie van een Amerikaans architectenbureau. Ze lieten zich inspireren door het Brugse kant. Het is een plek waar je anders niet binnen kan. Thema van de vierde Triënnale Brugge is Spaces of Possiblity. Schendy Gardin, co-curator Triënnale Brugge 2024: “Waarmee we eigenlijk Bruggelingen en bezoekers vooral op plaatsen brengen binnen de stad die tot nu toe weinig bekend of weinig opgemerkt worden. Eigenlijk zwerfruimtes zoals die worden genoemd, waar er zoveel meer mogelijk zou kunnen zijn binnen de stad, en waar we nu door de 12 hedendaagse cultuur- en architectuurinstallaties tijdelijk een nieuwe invulling aan geven.”

Tijdelijk maar toch niet helemaal

Kunstenaars en architecten denken na over wat er allemaal mogelijk is in een UNESCO beschermde stad als Brugge. Het zijn tijdelijke installaties die wel één en ander in beweging kunnen zetten. Zoals zwemmen in de Reien. Franky Demon, voorzitter Brugge Plus: “Meestal blijft er bij de Bruggeling iets rond hangen. Bijvoorbeeld is er zoveel jaar geleden gestart met zwemmen in de Reitjes. Door de triënnale, nu blijft dit hangen. En we hopen dat er ergens ook dit jaar iets is waarvan de Bruggeling zegt: dit plaatsje gaan we blijven bezoeken.”

"Meestal blijft er iets hangen, zoals zwemmen in de Reitjes."

Franky Demon

De Triënnale was al van bij de eerste editie een schot in de roos en lokt telkens veel bezoekers uit binnen- en buitenland naar Brugge. De stad investeert 2,1 miljoen euro in deze editie. Triënnale Brugge start zaterdag en loopt tot eind augustus.

338 BB LINKS triennalemiddag
338 BB RECHTS triennalemiddag
Triennalea
Triennaleb
Nathalie Dewulf
Ben Storme