Nieuws

Tor­na­do’ boven Noord­zee is water­hoos: Zien we nor­maal voor­al in het najaar”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op sociale media circuleren beelden van een 'tornado' boven onze kust. Geen reden voor paniek, het blijkt om een waterhoos te gaan. "Dit fenomeen zien we meestal in het najaar", zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

"Een waterhoos ontstaat als het verschil tussen de temperatuur van de bovenlucht en het zeewater groot genoeg is", legt Nicolas Roose van NoodweerBenelux uit.

Op zich is een waterhoos niet zo zeldzaam, maar misschien wel voor de tijd van het jaar. "In het najaar is de bovenlucht koud en het zeewater nog warm van de zomer. Daardoor ontstaat een waterhoos vooral in het najaar."

Schade

Waarom krijgen we er dan nu één te zien boven onze Noordzee, op 3 juli? "Er trekt een actieve regenzone over ons land vandaag, dat zal zorgen voor die onstabiliteit."

Een waterhoos is volgens Nicolas Roose niet te vergelijken met een tornado. "Een waterhoos is minder krachtig en dus ook minder ernstig." Toch kan ook een waterhoos schade aanrichten. "Vooral dan op terrassen aan de kust, of strandcabines. Maar hoe verder die naar het binnenland zou trekken, hoe meer die zal uitsterven."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere