Tin­e­ke is amper 17 (!) jaar en haalt diplo­ma heli­kop­ter­pi­loot op haar verjaardag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Dubbel feest voor Tineke Vandamme uit Lichtervelde: ze viert vandaag  haar 17de verjaardag en ze haalt ook net vandaag haar diploma helikopterpiloot op de luchthaven van Wevelgem. Daarmee is ze één van de jongste piloten van ons land, zelfs van Europa.


Tineke volgt les in het Sint-Jozefscollege in Torhout waar ze wetenschappen-wiskunde studeert.

"Toen ze in het derde middelbaar met de kerstexamens wel erg hoge punten haalde, kreeg ze van haar leraren de kans om enkele lesuren per week vrij in te vullen. Na even zoeken, viel de keuze op… een opleiding helikopterpiloot".

"Ik heb er 63 vlieguren opzitten als voorbereiding voor het praktijkexamen."

Jonge helikopterpiloot Tineke Vandamme
Helikopter piloot 2

Ook papa is piloot

“Het idee kwam van mijn papa, die zelf ook met de helikopter vliegt. Na even twijfelen heb ik besloten het te doen, en zo ben ik in februari 2022 begonnen met de theorielessen. Maar, al snel bleek dat ik er met die paar vrije lesuurtjes per week niet kwam: ik heb heel wat van m’n vrije tijd moeten opofferen om te studeren. Ondertussen heb ik met succes de theorie-examens afgelegd, en heb ik er 63 vlieguren opzitten als voorbereiding voor het praktijkexamen”, vertelt Tineke Vandamme.

Meer meisjes volgen opleiding

"In Europa moet je zeventien zijn om het examen PPL te mogen afleggen. Met haar net zeventien jaar is Tineke zo met zekerheid de jongste piloot van België, en mogelijk zelfs van Europa. Ze is ook een zeldzame vrouw in een overwegend mannelijke wereld", klinkt het in een persbericht.

“Meer en meer vinden ook vrouwen hun weg naar de vliegwereld. Het zijn er nog steeds weinig in vergelijking met het aantal mannen, maar het begint te komen. Het is altijd leuk om te horen dat er nog meisjes zijn die aan de opleiding beginnen, ik hoop dus dat anderen mijn voorbeeld volgen!”, besluit Vandamme.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Andy Debo