Nieuws

Tij­de­lij­ke tuin op markt Harel­be­ke zorgt voor gemeng­de reacties

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De tijdelijke tuin op het marktplein van Harelbeke zorgt voor gemengde reacties. De markt is twee jaar geleden pas helemaal heraangelegd, met vooral beton. Maar de tijdsgeest is veranderd, zegt het stadsbestuur, enkele bomen en een speeltuin nu moeten voor wat meer groen en beleving zorgen. Als het project aanslaat, kan er ook een permanent park komen.

De tijdelijke markttuin was hét gespreksonderwerp vanmorgen op de wekelijkse markt.

"Ik vind het wel mooi", zegt marktkramer Cliff De Jonge. "Het is een beetje groen en het past eigenlijk bij mijn eigen kraam. Wij zitten ook volledig in het groen met onze kruiden en onze planten."

Marktbezoeker Nicole Dewyn: "Ik vind het wel mooi. Het is eens iets anders. Maar ze pakken veel plaats af van de mensen die willen parkeren."

Monique Gistelinck ziet het anders: "Ik vind het niet heel mooi. Ik vind het te veel. Te veel bakken."

"Het gaat de mensen samenbrengen, vermoed ik toch. En het is belangrijk in steden dat er groen is, ook voor het mentale welzijn."

Marktbezoeker Bertin Sanders
Markt Harelbeke 3

"Niet evident om geplande werken te veranderen"

Schepen van stadskernvernieuwing Tijs Naert: "Rond klimaat zijn we heel hard bezig, naar ontharding en vergroening in onze stad. Maar onze markt was daar eigenlijk geen goed voorbeeld van. En we hoorden dat ook genoeg. En ik denk dat dat ook terecht was. Terechte opmerking. En vandaar ook dat we willen tonen dat we ermee bezig zijn, enerzijds. En anderzijds, midden in het centrum een ontmoetingsplaats maken als deze vind ik absoluut een meerwaarde voor onze stad."

-Maar het marktplein is nog maar net heraangelegd. Hadden ze dat dan niet moeten voorzien?

"Ik vind het geen doekje voor het bloeden. Ik denk dat het ook sterk is dat je binnen politiek kan veranderen van idee. Dat er voortschrijdend inzicht is. Dus absoluut niet. En het is absoluut ook niet evident om werken die gepland staan en die al met een aannemer besproken zijn, om die te veranderen tijdens de werken. Dat is geen evidentie."

Markt Harelbeke 2

Tijdelijke tuin tot september

Wie dat wil kan zijn of haar mening geven over de tijdelijke markttuin, mogelijk komt er dan op termijn ook een echte tuin. De tijdelijke staat er nog tot september.

"Van mij mag dat heel zeker blijven", vertelt marktbezoeker Bertin Sanders. "Ik ben daar grote voorstander van, om verschillende redenen. Het gaat de mensen samenbrengen, vermoed ik toch. En het is belangrijk in steden dat er groen is, ook voor het mentale welzijn."

"Het is de gezelligheid, en we hebben dat wel nodig. Met al die regendagen hier", besluit Marina Bovyn.

Davy Vercamer
Andy Debo