Nieuws

Kruis­poort­brug schuift 90 meter op en wordt tafelbrug

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge zijn de plannen voorgesteld voor de nieuwe Kruispoortbrug. Ze gaan meteen ook de drukke knooppunten daar op de ring aanpakken, zodat het verkeer veiliger en vlotter kan. De nieuwe brug wordt een platte brug en schuift iets op zodat die beter aansluit op de Maalse Steenweg. De andere brug aan de authentieke Kruispoort zelf zal enkel nog dienen voor fietsers en voetgangers..

Het verkeer is complex aan de Kruispoortbrug: auto’s, fietsers en schepen, allemaal op een zakdoek groot. De brug is eigenlijk een vervangbrug na een aanvaring acht jaar geleden. Die verdwijnt dus en maakt plaats voor een nieuwe Kruispoortbrug: 90 meter verder, beter aansluitend op de Maalse Steenweg en met een totaal ander uitzicht: het wordt een platte tafelbrug. Lieven Dejonckheere, De Vlaamse Waterweg: “Het type tafelbrug biedt het voordeel dat het visueel zeer goed inpasbaar is in de omgeving. Voor de Stad Brugge is dat zeer belangrijk voor erfgoedwaarde en landschappelijk waarde om dat te kunnen integreren in de ruimere omgeving.”

Kruispunten ook aanpakken

3.500 schepen passeren hier jaarlijks en dat zal binnenkort vlotter kunnen met minder wachttijden. Bovendien pakken ze in één keer ook de twee kruispunten op de ring aan voor veiliger en vlotter verkeer. Want dit is één van de drukste punten in de stad. Humberto Van Nunen, Agentschap Wegen en Verkeer: “Om die eenvoudiger in te richten, om die wat te verkleinen en wat minder ruimtelijke impact te geven. En vooral om die met de lichten dan eenvoudiger en beter te kunnen regelen. Wat zowel voor de doorstroming maar vooral voor de verkeersveiligheid enorm veel voordeel zal hebben.”

“Nu heb je alleen maar wegen, een wirwar van allerhande gebruikers, fietsers en auto’s.”

Mercedes Van Volcem

De brug aan de authentieke Kruispoort zal enkel nog voor fietsers en voetgangers zijn. De hele buurt wordt ook groener. Mercedes Van Volcem, schepen van Openbaar Domein Brugge: “Het is heel belangrijk dat we ook plannen maken voor de overkant. Want nu heb je alleen maar wegen, een wirwar van allerhande gebruikers, fietsers, auto’s… Eigenlijk ook niet zo veilig. En dat zullen we heel mooi maken en groen inkaderen. Zodanig dat het ook mooi wordt, niet alleen voor de mensen van de binnenstad maar ook voor de mensen van deelgemeente Sint-Kruis.”

De plannen worden nu verder bestudeerd. Als alles volgens plan verloopt dan starten de werken in 2026.

Andy Debo
Ben Storme