Nieuws

Tien jaar cel voor dood­slag tij­dens ripdeal

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Sacha B. (23) krijgt 10 jaar opsluiting voor de doodslag op Agaverdi Mahmudov (18). Het slachtoffer uit Menen werd in 2020 in Roeselare doodgeschoten tijdens een ripdeal. Het openbaar ministerie had 20 jaar gevorderd, maar het hof en de jury zagen verzachtende omstandigheden.

Sacha B. was al sinds de zomer van 2018 actief als drugsdealer. Via Telegram kwam hij in contact met 'Agach' Mahmudov, die beweerde 250 gram cannabis te willen kopen.

Op 25 februari 2020 hadden ze afgesproken in de buurt van het Geitepark in Roeselare. Het slachtoffer had samen met drie kompanen een ripdeal (niet betalen voor drugs, red.) gepland.

Discussie

Die bewuste avond van zijn 20e verjaardag fietste B. rond 20.00 uur naar het Geitepark. Toen hij twee kompanen van Mahmudov in de gaten kreeg, kwam het tot een hoogoplopende discussie. Tijdens dat conflict werd de jonge Menenaar fataal geraakt door een kogel.

B. vluchtte naar zijn woning, maar kon enkele uren later al ingerekend worden. Sinds de start van het onderzoek verklaart de Roeselarenaar dat hij zelf niet gewapend was.

"Zelfverdediging of uitlokking"

Naar eigen zeggen raakte hij in paniek toen hij zag dat Mahmudov wel over een wapen beschikte. Hij zou per ongeluk geschoten hebben, nadat hij het wapen van het slachtoffer had afgenomen.

In die omstandigheden wierp meester Johan Platteau zonder succes op dat er sprake was van wettige zelfverdediging of minstens van uitlokking. Ook het oogmerk tot doden werd tevergeefs betwist.

"Buitenproportioneel"

Ook de eventuele wettige zelfverdediging werd in het arrest van tafel geveegd. Daarbij werd opgemerkt dat het slachtoffer enkel de drugs wilde stelen van de beschuldigde.

Het hof en de jury vonden dat de agressie van Agach dus sowieso beperkt was, wat de reactie van B. buitenproportioneel maakte. De kompanen van Mahmudov stonden op dat moment op een relatief veilige afstand. De beschuldigde liep zelf geen noemenswaardige verwondingen op.

Laatste woorden

Voor de uitspraak van de jury, kreeg de beschuldigde zoals gewoonlijk nog het laatste woord. "Ik zou graag willen zeggen dat ik het enorm erg vind wat er is gebeurd. Het had nooit mogen gebeuren en het was ook nooit mijn bedoeling."

"Als ik had geweten dat mijn drugsverkoop tot zulke dramatische gevolgen zou kunnen leiden, zou ik er nooit mee begonnen zijn." Ten slotte richtte hij zich nog tot de nabestaanden van het slachtoffer. "Het spijt mij echt, ik heb dat nooit gewild."

Lees ook:

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga