Nieuws
 | update 

Tielt­se Europa­fees­ten bla­zen 65 kaars­jes uit met nos­tal­gi­sche expo

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanavond starten de Europafeesten in Tielt. Het is meteen een feestelijke editie, want de feesten bestaan 65 jaar. Naast de gratis optredens en randanimatie dit weekend, is er ook een nostalgische expo om de geschiedenis van de stadsfeesten op te snuiven.

De Tieltse Europafeesten bestaan 65 jaar en het is Aaron Blommaert die deze avond het ‘verjaardagsfeest’ mag aftrappen. Al sinds 1959 zijn de feesten een traditie. Aanvankelijk was het de bedoeling om te verbroederen met drie Europese steden: in Frankrijk, Duitsland en Italië. Later stapte ook een Poolse stad mee in de Europafeesten.

“Men wilde eigenlijk een goede tien jaar na de Tweede Wereldoorlog opnieuw leven in de stad creëren. Het was tegelijk ook het begin van de Europese eenmaking en men wilde de vredeswens realiseren. De Tieltenaren konden zo ook in contact komen met andere culturen, want op dat moment was Italië echt wel nog exotisch”, legt stadsarchivaris Hannes Vanhauwaert uit.

"De Tieltenaren konden zo ook in contact komen met andere culturen, want op dat moment was Italië echt wel nog exotisch.”

Hannes Vanhauwaert, stadsarchivaris

Competitie

De eerste editie lokt meteen 50.000 mensen naar Tielt, waaronder veel buitenlanders. De populariteit van de stadsfeesten zorgt trouwens ook voor wat competitie in de stad.

"In de jaren 70 was er een programmaboekje waarin alle cafés en herbergen stonden die niet hadden gesponsord. Een soort van anti-reclame. Er heerste ook een competitie tussen straten voor de mooiste versiering. Dat verenigingsgevoel is toch wel verdwenen", zegt Hannes.

Het Europese aspect vervaagt uiteindelijk en ook de stoet ging vanaf de jaren '80 niet meer jaarlijks uit. Uiteindelijk groeiden de feesten uit tot een stadsfestival met tal van gratis optredens en randanimatie.

Wanneer is de expo te bezoeken?

De expo in Koetshuis Mulle de Terschueren (Ieperstraat 42) loopt nog tot eind augustus:

  • vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 jul van 10u00 tot 17u00
  • woensdag en zaterdag 10, 13, 17, 20, 24, 27 en 31 juli en 3, 7, 10, 14, 17, 21 en 24 augustus van 14u00 tot 17u00
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Celien Tanghe