Nieuws

Nieuw kunst­werk Tide Bell te horen bij hoog water: Inwo­ners en haven­per­so­neel ver­bin­den met kracht van de zee”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de haven van Zeebrugge is de nieuwe 'Tide Bell', ofwel getijdenklok, officieel ingehuldigd. De klok van het zwarte kunstwerk van Paul Casaer op de rotonde Baron De Maerelaan, slaat tien keer als het hoog water is.

Als het hoog water is, zal de klok van Tide Bell tien keer slaan, twee keer pet etmaal dus. De klok is computergestuurd en volgt de getijdentabel, omdat het onmogelijk bleek om de klokken echt met het stijgende water te verbinden.

"Geen overlast"

Maar het monumentale kunstwerk aan de ingang van het havengebied mag niet voor overlast zorgen. Integendeel, het moet inwoners, toeristen, havenpersoneel en vrachtwagenchauffeurs verbinden met de zee.

"Het moet een universeel en tijdloos thema zijn. Het is een werk dat hier decennia lang moet kunnen blijven staan, mensen mogen er niet op uitgekeken geraken", vertelt kunstenaar Paul Casaer.

De inwoners van Zeebrugge mochten trouwens mee helpen kiezen tussen de verschillende inzendingen. De realisatie van Tide Bell is een samenwerking tussen Stad Brugge, Port of Antwerp-Bruges, Artes Group NV, Unizo West-Vlaanderen en het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaanderen, met ondersteuning van de Vlaamse Regering.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere