Nieuws

Spe­ci­a­lis­ten puz­ze­len orgel Brug­se Onze-Lie­ve-Vrou­we­kerk in elkaar na restauratie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge zijn specialisten het orgel weer helemaal in elkaar aan het puzzelen. Meteen ook de laatste fase van de restauratie, die drie jaar heeft geduurd en bijna een miljoen euro heeft gekost. In augustus is het orgel weer klaar voor gebruik.

Met zo’n 30.000 stukjes is de restauratie van het orgel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk een huzarenstukje. Zowel het houtwerk, het metaal als de klank van het orgel kregen een grondige opfrisbeurt.

"Zowel het houtwerk, aanpassen, vernieuwen, herstellen waar nodig", zegt orgelexpert Jef Braekmans. "Dat gebeurt in het atelier. Het pijpwerk herstellen, uitblutsen, bijvoorbeeld. Dat is al een eerste ingreep. Vooral de oude pijpen zijn ook in de loop van de tijd ingekort. Men heeft de toonhoogte verhoogd. Dus we keren nu terug naar de oude toonhoogte."

Drie jaar restauratie

Het orgel staat al sinds 1722 in de kerk, en onderging al enkele restauraties, soms van mindere kwaliteit. Daarom keren ze nu terug in de tijd.

"De latere aanpassingen in de 20ste eeuw die waren weinig zinvol. Die hebben een stuk, ik zou zeggen, het verval van het orgel tot gevolg gehad. Dus dat gaan we niet behouden, we keren terug naar een waardevolle toestand en dat was 1853."

Eens de volledige puzzel in elkaar zit, moet de klank nog afgestemd worden op de kerk zelf.

"De intonatie, het doen klinken van de pijpen, gebeurt deels in het atelier. We noemen dat de voorintonatie. En dan de eigenlijke intonatie afwerking moet in de ruimte zelf gebeuren zodanig dat we ons richten ook naar die ruimte."

De restauratie van het orgel duurde zo’n drie jaar, en kostte de stad heel wat geld.

Schepen van Facilitair Beheer Minou Esquenet : "Zoals u ziet is het puur vakmanschap en zeer minutieus. Als je die mensen hier zo bezig ziet. Het is dan ook een hele dure operatie. De totale kostprijs van de restauratie van het orgel bedraagt zo’n 900.000 euro."

In augustus volgt dan het absolute orgelpunt. Dan wordt dit gigantische instrument voor het eerst bespeeld.

Terugplaatsing orgel 5
Terugplaatsing orgel 4
Terugplaatsing orgel 3
Terugplaatsing orgel 2
Celien Tanghe
Andy Debo