Nieuws

Ten­toon­stel­ling over Angst in Beer­nem moet gees­te­lij­ke gezond­heids­pro­ble­men bespreek­baar maken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem loopt een tentoonstelling met als thema Angst. Curator is Frank Demarest van het Platform voor Actuele Kunsten in Gistel. Hij selecteerde 35 kunstenaars uit binnen- en buitenland die samen 150 werken brengen. Onder hen ook patiënten.

Lange wachttijden in psychiatrische centra, steeds meer jongeren die antidepressiva nemen, seksueel misbruik in de kerk, oorlogen. Het zijn geen opbeurende tijden en angst duikt overal op.

Frank Demarest van PAK, Platform voor Actuele Kunsten: "Er zijn al 600 mensen die de expo gezien hebben. Ze zijn enthousiast. De werken zijn heel herkenbaar. Omdat angst niet iets is van de psychiatrische patiënt maar van ons allen.

Het is de bedoeling van deze expo om de grens tussen de pychiatrie en wat men de normale wereld noemt te doen vervagen."

"Omdat angst niet iets is van de psychiatrische patiënt maar van ons allen."

Frank Demarest van PAK, Platform voor Actuele Kunsten

Geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken

Het is de vierde keer dat het psychiatrisch centrum in Beernem zijn deuren openzet voor een expo van het Platform voor actuele kunsten. Kunst maakt geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar.

"Lichamelijke problemen, dat deelt men makkelijk. Men vindt het normaal om naar een algemeen ziekenhuis te gaan", zegt Luc Debruyckere van het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus.

"We vinden het niet normaal om naar een psychiater of psychoog te gaan. Dat moet echt wel veranderen."

Voor eerst werk in kapel

De expo combineert bestaand werk met nieuwe werken. Ook patiënten en ex- patiënten stellen tentoon.

"Het werkt in twee richtingen, zowel het creëren van kunst rond angst maar ook kijken naar kunst rond angst kan therapeutisch werken."

Voor het eerst is er ook werk te zien in de kapel.

"Daar tonen we een heel groot werk van Frans Gentils. Een mix tussen De Nachtwacht van Rembrandt en een schilderij van Goya. Op de plaats waar de kruisweg hing, hangt nu werk van Vladimir Vosters."

De expo 'Fear' is elke dag open, nog tot en met drie december.

Nathalie Dewulf
Andy Debo