Nieuws

Te veel lawaai op de Noord­zee en daar wil de over­heid een mouw aan passen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De federale overheid lanceert een nieuwe campagne om het bewustzijn rond geluidsoverlast op zee te vergroten. Door menselijke activiteiten, zoals scheepvaart en windmolenparken, neemt het onderwatergeluid al jaren toe en dat kan schadelijk zijn voor het zeeleven.

De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld, en dat brengt ook geluidsoverlast met zich mee. Geluidsgolven onder water verplaatsen zich sneller en verder dan in de lucht, wat betekent dat lawaai van scheepvaart, windmolenparken, zandwinning en andere activiteiten zich over grote afstanden verspreidt. 

En dat heeft een impact op het leven in zee. Voor veel zeezoogdieren, vissen en zelfs ongewervelden is geluid essentieel voor communicatie, oriëntatie en voortplanting. De toenemende geluidsniveaus kunnen hun gedrag verstoren, gehoorschade veroorzaken of in extreme gevallen leiden tot verwondingen of sterfte.

Geluidsdempende technieken

Om dit probleem aan te pakken, starten de FOD Mobiliteit en de FOD Volksgezondheid een informatiecampagne. Die wijst op het belang van maatregelen zoals stillere schepen en geluidsdempende technieken bij offshore werken.

De campagne kadert in bredere Europese en internationale initiatieven om geluidsoverlast op zee te beperken. Zo heeft de Europese Commissie drempelwaarden vastgelegd voor onderwatergeluid en zijn er sinds 2023 nieuwe richtlijnen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) voor commerciële schepen.

Geluidsoverlast
Jeroen Sap
Celien Tanghe