Nieuws

Sven Vant­houren­hout houdt het eind dit sei­zoen voor bekeken

2015-10-23 00:00:00 - Sven Vanthourenhout houdt het eind dit seizoen voor bekeken

Sven Vanthourenhout uit Beernem zet op het eind van huidig veldritseizoen een punt achter zijn carrière. Eerder was al bekendgeraakt dat ook zijn ploegmaat en vriend Sven Nys eind dit seizoen de remmen definitief dicht knijpt.

Bij de start van het seizoen liet Vanthourenhout zijn toekomstsplannen nog wat in het midden, maar nu heeft hij de knoop doorgehakt. "Het spookt al een tijdje door mijn hoofd, ik heb enkele zaken nog eens goed afgewogen en nu staat mijn besluit vast", aldus Vanthourenhout. "Ik mag niet blind zijn voor mijn leeftijd, als 35-jarige ben je niet meer de jongste van het pak en de generatiewissel is intussen ook een feit. Ik heb de voorbije seizoenen het geluk gehad om samen met Sven Nys een schitterend team te kunnnen vormen. Een unieke beleving die ik - zodra Sven stopt - nergens anders meer zal terugvinden."

Passie

"Uiteraard kan ik niet wegsteken dat mijn prestaties niet meer zijn wat ze geweest zijn. Al is dat geen reden om te stoppen, want ik heb mijn sport altijd met dezelfde passie en gedrevenheid trachten uit te oefenen. De wielersport heeft me veel gegeven en heeft me dan ook altijd zeer na aan het hart gelegen. Ik hou van de koers en zal dat ook altijd blijven doen."

Vanthourenhout werd prof in 2001 (bij Domo-Farm Frites), nadat hij bij de beloften Belgisch en wereldkampioen in het veld was geworden. Bij de profs reed hij twee keer naar het brons op een WK veldrijden, in 2004 en 2005. Het seizoen 2004-2005 was zijn beste seizoen, met zeven overwinningen, onder meer in de wereldbekercross in Aigle en de Superprestige-wedstrijd in Hamme-Zogge. Op de weg kaapte Sven podiumplaatsen weg op het BK in Vilvoorde (2003, derde) en het BK in Knokke-Heist in 2008 (tweede na Jurgen Roelandts). Sinds 2011 rijdt hij voor Landbouwkrediet, de laatste drie seizoenen in Crelan-AA Drink outfit.

Ups and downs

"Mijn carrière is met ups en downs verlopen om een aantal redenen: fouten die ik maakte, kwetsuren, revalidaties,... Al deze factoren hebben me veel rijker gemaakt. Die ervaring en kennis wil ik in de toekomst graag delen, dus ook na mijn actieve carrière wil ik aan de slag blijven in het veldrijden. Ik heb onze sport ook enorm zien groeien de laatste 20 jaar, maar wil er mee voor zorgen dat de evolutie niet stopt."

"Ik wil nu al iedereen bedanken die me de kans gegeven heeft om een mooie carrière als wielrenner uit te bouwen: mijn familie, Sven Nys, Jan Verstraeten en Paul Van Den Bosch, mijn diverse sponsors en in het bijzonder Luc Versele van Crelan en al mijn supporters die me zijn blijven steunen. Ik ga er de komende maanden nog het allerbeste van maken, zoals ik altijd heb gedaan", besluit Vanthourenhout.

(Foto Ruddervoorde-koerse.be)

De redactie