Nieuws

Super­mark­ten beta­len boe­ren meer voor runds­vlees: Onvol­doen­de” zegt ABS

2019-11-04 00:00:00 - Rood ras krijgt Europese erkenning - rood-rund-west-vlaanderen1.jpg

Meerdere supermarkten zullen vanaf maandag hogere prijzen betalen aan producenten van rundsvlees. De prijs per kilogram karkasgewicht zou met 50 cent stijgen, maar dat moet volgens het ABS minstens een euro zijn. 

Supermarktketens Delhaize, Colruyt, Lidl en Aldi verhogen vanaf maandag de prijzen die rundveehouders krijgen. Carrefour deelt ook mee dat het de aankoopprijzen zal opkrikken. Terwijl Delhaize zich sterk maakt dat het vlees voor de consument niet duurder wordt, willen Colruyt en Lidl dat nog niet garanderen. Delhaize noemt de verhoging substantieel.

Van voorzichtig positief tot onvoldoende

Marianne Streel van de Waalse landbouworganisatie FWA spreekt van "een goede stap". Dat liet ze vrijdag weten aan de ingang van de eerste bijeenkomst van de taskforce die werd opgericht na het boerenprotest. Dat overleg brengt ministers, producenten en de distributiesector samen. Ze hebben het over de prijzen voor landbouwproducten en de prijsmarges in de verschillende schakels in de keten.

Landbouwers zijn toch ook kritisch over de beslissing. "Naar onze mening is het onvoldoende", zegt Hendrik Vandamme van het ABS aan VTM Nieuws. "We zijn echt wel vragende partij om structureel bij te sturen in de prijsvorming." Vandamme beweert dat de prijsverhoging maar de helft is van wat de sector nodig heeft. "We zitten nu met een voorstel van een halve euro op slachthuisniveau. Wat kwekers zelf betreft moet dat minstens een euro zijn."

Belga
Redactie