Nieuws
 | update 

Straf­on­der­zoek naar dode­lijk onge­val bij death ride in Zwe­ve­gem afge­rond: werk­ge­ver pleeg­de straf­ba­re feiten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het arbeidsauditoraat van het parket van West-Vlaanderen heeft, ruim anderhalf jaar na de feiten, het strafonderzoek afgerond dat hoort bij een arbeidsongeval op de Transfosite in Zwevegem. Een jongeman van 24 kwam er om het leven toen hij, als monitor, op het einde van de dag zelf via een deathride naar beneden kwam. Maar de katrol brak, waardoor het slachtoffer een val maakte van tien meter en stierf. "De werkgever pleegde strafbare feiten die vallen onder inbreuken op de arbeidsveiligheid en onopzettelijke doding", is de conclusie. Toch komt de werkgever niet voor de strafrechter.

"Niet de juiste katrol, en die was niet juist bevestigd"

Het arbeidsauditoraat werd via de politiediensten ingelicht van de feiten en opende meteen een strafonderzoek. Tijdens het strafonderzoek is onderzocht wat de oorzaken en de omstandigheden van het ongeval waren.

Het strafonderzoek heeft uitgewezen dat het ongeval gebeurd is, omdat de katrol die gebruikt werd niet geschikt was voor een deathride. De katrol was wel geschikt om gewichten mee te heffen in een verticale lijn, maar niet om een gewicht in een horizontale lijn via een deathride naar beneden te laten gaan. Ook bleek de katrol niet juist bevestigd te zijn. De musketon van het harnas had door de twee ogen van de katrol moeten zitten. Dit was niet het geval. De musketon zat maar door één oog. Het gevolg van dit alles is dat de katrol brak.

2023-04-27 00:00:00 - Monitor (24) overlijdt na val van deathride transfo Zwevegem
Nieuws

Monitor (24) overlijdt na val van deathride transfo Zwevegem

Uit verder onderzoek bleek dat de werkgever had beslist om dat type van katrol te gebruiken. Tevens bleek dat het slachtoffer niet op een juiste manier was ingelicht over de manier waarop hij de katrol moest bevestigen. Zo had het slachtoffer niet de voorgeschreven instructies ontvangen.

De wetgeving over arbeidsveiligheid legt hiervoor de verantwoordelijkheid bij de werkgever. Het is de plicht van de werkgever om hun werknemers te beschermen en ervoor te zorgen dat hun werknemers in veilige omstandigheden kunnen werken. Het arbeidsauditoraat komt dan ook tot het besluit dat de werkgever strafbare feiten heeft gepleegd die omschreven kunnen worden als inbreuken op de arbeidsveiligheid en onopzettelijke doding.

2023-04-28 00:00:00 - Stille wake voor overleden monitor op Transfosite
Nieuws

Stille wake voor overleden monitor op Transfosite

Werkgever niet voor de strafrechter

In dit dossier meent het arbeidsauditoraat dat het evenwel niet gepast is om de werkgever voor de strafrechter te brengen. De werkgever beseft dat hij verantwoordelijk is en schuld heeft aan het ongeval. Hij is ondertussen ook gestopt met zijn activiteiten.

Het arbeidsauditoraat besliste dan ook om de procedure van bemiddeling en maatregelen op te starten tussen de nabestaanden en de werkgever. Deze procedure is een poging om geschillen te regelen zonder er een rechtszaak van te maken. Daarbovenop werd aan de werkgever gevraagd om een dienstverlening uit te voeren en een therapie volgen.

Bart Coopman