Nieuws

Sta­kings­ac­ties in gevan­ge­nis­sen brei­den uit naar alle Vlaam­se pro­vin­cies en Brussel

2022-03-14 00:00:00 - Geen bezoek meer in gevangenis Brugge na steekincident - gevangenis-brugge_3_0.jpg

Maandagavond is om 22 uur een 48 urenstaking gestart in de gevangenissen van Vlaams-Brabant. Vanavond is Limburg aan de beurt en woensdagavond West-Vlaanderen. De acties waren aangekondigd, als protest tegen de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen.

Het probleem van de overbevolking in de gevangenissen blijft actueel en oplossingen blijven uit, zegt federaal secretaris van het VSOA Eddy De Smedt. Volgens hem verblijven er momenteel 12.150 mensen in de cel, terwijl er plaats is voor 10.770. Het voorstel van de minister van Justitie om het penitentiair verlof te verlengen is onvoldoende, klinkt het, want het heeft betrekking op zo'n 250 gedetineerden. "Bovendien zijn er voorwaarden gekoppeld aan dat verlof en dreigen we binnenkort weer mensen te zien terugkeren", aldus de VSOA-secretaris. Hij verwijst ook naar de onduidelijkheid rond de gevangenis van Sint-Gillis, waar momenteel 505 gedetineerden verblijven, terwijl die instelling tegen het einde van het jaar zou sluiten.

Pauzeknop

De bonden pleiten onder meer voor een vervroegde vrijlating op het einde van de straf en een pauzeknop voor de uitvoering van korte straffen. Op 23 mei staat nieuw overleg gepland.

Belga
Ben Storme