Nieuws

Van­avond start sta­king in Brug­se gevan­ge­nis: Esca­la­tie van geweld is enorm toegenomen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de gevangenis van Brugge start vanavond om 10 uur een nieuwe stakingsactie van de cipiers. Het personeel van de Vlaamse gevangenissen voert al de hele week actie. De vakbonden kaarten het geweld tegen het personeel aan. Elk jaar raken 300 cipiers gewond na agressie van gedetineerden. Zowel advocaten als cipiers getuigen dat de situatie ook binnen de gevangenis van Brugge verslechtert.

Patrick Aerbeidt, cipier-penitentiair beambte Gevangenis Brugge: “Er is heel veel veranderd de laatste jaren. Ik werk hier nu meer dan 30 jaar. Als ik zie wat hier vroeger gebeurde en met hoe veel personeel we waren. We werken nu met 40 tot 50 mensen minder. En als je ziet hoeveel minder activiteiten er nu georganiseerd worden. Vroeger waren hier optredens, men kon gaan zwemmen, voetballen...”

Er is ook de overbevolking. Vaak zitten gedetineerden met drie of meer in een cel die daarop niet voorzien is. Bovendien zitten ze ook veel meer uren op cel dan vroeger. Sommigen tot 23 uur per dag. Het leidt tot spanningen waar de cipiers te vaak slachtoffer van zijn. “De escalatie van het geweld is enorm toegenomen. Het gebeurt dat er aanvallen zijn. Dat kan ook verbaal zijn. Het is heel jammer dat we dat moeten toegeven. De agressie is veel zwaarder dan vroeger. Als je hier meer dan 30 jaar werkt, maak je zeker iets mee.”

"De agressie is veel zwaarder dan vroeger. Als je hier meer dan 30 jaar werkt, maak je zeker iets mee.”

Patrick Aerbeidt, cipier

Steeds moeilijker werken

Weinig mensen weten wat er zich binnen de muren van de gevangenis afspeelt. Ook advocaten die meermaals per week in de gevangenis komen, begrijpen de frustratie. Zowel bij gedetineerden als bij cipiers. Filip De Reuse, advocaat: “Absoluut, Ik denk dat het in alle gevangenissen zeer moeilijk wordt door die overbevolking. Men zet zogezegd in op menselijke detentie, maar wij zien dat het steeds moeilijker werken wordt voor de cipiers. Vaak zijn het mensen die met hart en ziel hun werk doen, maar die stuiten op het gebrek aan middelen en toenemende agressie door de overbevolking. Er is zeker toenemende agressie.”

Morgen klagen de cipiers nogmaals hun noden aan met een staking die 24 uur duurt. Een maand geleden was er ook al een staking tegen de overbevolking. Ook voor gedetineerden is het stakingsregime frustrerend. Onder meer bezoek van familie kan dan niet.

Redactie