Stad Roeselare maakt zich op voor de verhuis naar haar nieuwe stadhuis. In de loop van de zomer verhuizen de stadsdiensten en vanaf september zal daar ook de dienstverlening voor alle burgers kunnen opstarten. Daarmee komt een einde aan een periode van drie jaar slopen, bouwen en renoveren.
In 2019 besliste het stadbestuur om het verouderde stadhuisgebouw aan te pakken. Een bevraging bij de inwoners zorgde ervoor dat de Roeselarenaars hun verwachtingen van het nieuwe project duidelijk maakten: duurzaam, zuinig en toegankelijk, aandacht voor groen en een plek voor ontmoeting.
Link met geschiedenis
Waar burgers decennialang het stadhuis binnengingen via een zijingang op de Botermarkt, komen ze nu opnieuw binnen langs de Grote Markt. Dat doen ze via een transparante toegang tussen het historische rococo-stadhuis uit 1771 en het belfort uit 1923. (Lees verder onder foto.)

Tussen de historische gebouwen en de nieuwbouw bevindt zich het lichtrijke atrium met een glazen dak, een ontmoetingsruimte waar de dienstverlening voor burgers komt. Huwelijken, huldigingen en zittingen van het schepencollege of de gemeenteraad vinden plaats in de historische delen.
Duurzaam
Een van de blikvangers is de binnentuin, een extra groen rustpunt in het stadscentrum. Het nieuwe gebouw zet ook maximaal in op duurzaamheid, ecologie en energie-efficiëntie.
Meer dan 99 procent van het sloopafval werd elders hergebruikt. Ruim 1800 ton puin werd met de boot afgevoerd via het kanaal Roeselare-Leie. Meer dan 50 verenigingen en scholen haalden meubels, radiatoren en verlichtingselementen op.
Energiekosten dalen met 70%
Het bestaande warmtenet van intercommunale MIROM is doorgetrokken tot aan het stadhuis. Ook een pak andere (historische) gebouwen zoals de Sint-Michielskerk en het Klein Seminarie zijn nu aangesloten. Via innovatieve technologie wordt er in het stadhuis niet enkel verwarmd, maar ook voor 80 procent gekoeld met het warmtenet.
Het warmtenet, in combinatie met de meest moderne isolatietechnieken te gebruiken, doet de energiekosten voor het stadhuis met zo’n 70 procent dalen. Daarnaast wordt er ook 1 miljoen liter drinkbaar water per jaar bespaard, omdat het gebouw op een slimme manier regenwater recupereert voor sanitair en poetsen.
Op zondag 30 juni viert Roeselare de feestelijke opening van het nieuwe stadhuis.