Nieuws

Spin­rag doet kin­de­ren proe­ven van kunst en doet hen naden­ken over hun droom­stad’

Spinrag Kortrijk

Het is krokusvakantie en dat betekent voor heel wat jongeren een hele week genieten van het kunstenfestival Spinrag in Kortrijk. Het evenement biedt een ruim aanbod aan voorstellingen en activiteiten op verschillende locaties in de stad. 

Het festival laat de jeugd proeven van nieuwe ervaringen en genieten van bijzondere momenten. En jonge kunstenaars kunnen hier uitpakken met hun eerste artistieke werk.

Een van die kunstwerken is het mysterieuze telbureau. Pia en Mia van Theater Casablanca tellen er alle kinderen die langskomen. Ze kijken naar de kleur van hun ogen en ook naar hun haardos. Daarnaast tellen ze hoeveel knuffels er nog in hun bed liggen, hoeveel snoepjes ze al gegeten hebben of hoeveel stappen ze kunnen zetten. Eenmaal het telwerk is afgerond, gieten de twee dames de resultaten in een kunstwerk. Het is met andere woorden een ‘data design project’.

Droomstad

In de Paardenstallen gaat het er rustiger aan toe. Hier krijgen jongeren de kans om hun droomstad te creëren. “Een stad of een stadsmaquette is vaak een beleidsproject. Wat gebeurt er als het democratisch wordt. Als iedereen mag meebouwen aan zo’n droomtafel aan een droommaquette”, vertelt kunstenaar Jonas Vansteenkiste.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe