Nieuws

Span­jaard­beek in Tor­hout blijkt ern­stig ver­vuild, buurt klaagt over geurhinder

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de buurt van de Spanjaardbeek in Sint-Henricus, bij Torhout, hangt sinds dinsdag een erg indringende mazoutgeur. Na onderzoek bleek de beek over een afstand van enkele kilometers vervuild te zijn met een olieachtige substantie.

"We zijn redelijk snel bij de bron uitgekomen," zegt Rutger Demuynck van de Vlaamse Milieu Maatschappij. "Dan werd ook de brandweer ingelicht om absorberende rollen te plaatsen en mijn collega’s werden ook al ingelicht om stroomafwaarts ook al absorberende rollen te plaatsen omdat de lozing al even bezig was."

De grootste geurhinder ondervinden ze op de wijk Sint-Henricus  in Torhout. Op sommige momenten blijkt de geur niet meer te harden. De brandweer heeft uiteindelijk de beek afgedamd maar de geur bleef nadrukkelijk hangen.

Ook de stad Torhout kreeg meldingen binnen, bevestigt schepen Elsie Desmet, de vervuilde substantie bleek te lekken uit een buis die op de beek uitkomt. Maar de echte oorzaak blijft voorlopig onduidelijk, en ook naar wat het goedje nu eigenlijk is blijft het gissen.

Straks meer.

Vervuiler betaalt

De politie is ondertussen langsgeweest bij de vervuiler. "Meteen nadat de bron gevonden was is de politie al langs geweest bij de vervuiler. Er is een pv opgesteld. Dat proces-verbaal is nu overgemaakt aan het parket, dat gaat de zaak nu verder onderzoeken.

Spanjaardbeek

De geurhinder voor de buurt ebt intussen langzaam weg. "ik heb eigenlijk al twee dagen niet geslapen," getuigt buurtbewoner Martine Kerkhove. "Ook de buren… dus we zijn echt bang ook voor de gevolgen, wat er eigenlijk achteraf gaat uitkomen."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse