Nieuws

Amper 20 mid­der­nacht­mis­sen in Bis­dom Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het aantal middernachtmissen in West-Vlaanderen gaat zienderogen achteruit. Tijdens kerstnacht zijn er ook in het bisdom van Brugge slechts nog een 20-tal mindernachtmissen die doorgaan. Dat is een derde minder dan tien jaar geleden.

Bij kerstavond hoort eigenlijk een middernachtmis. Onder andere in het kerkje in Wildenburg, tussen Wingene en Beernem, wordt de aloude traditie wel nog in ere gehouden. En nog altijd daagt er een honderdtal gelovigen op. En dat zal ook straks om middernacht zo zijn.

Ook organisatie is moeilijker

Niet alleen komen er minder gelovigen opdagen, ook voor de organisatie van die middernachtmissen zijn steeds minder mensen te vinden.

"Mensen hebben meer moeite met het geloof. Het geloof in Jezus Christus is ook niet gemakkelijk. We moeten dat ook willen toegeven. Dat ligt niet voor de hand en is iets wat moet ontdekt worden. Ten tweede is het ook waar dat het moeilijker wordt om mensen te vinden die bereid zijn om mee te werken en die missen te organiseren."

Bart Malfait - pastoor parochiale eenheid Sint-Augustinus

Na de middernachtmis volgt er in Wildenburg voor de aanwezigen nog een glas glühwein om nog even na te kaarten over kerstmis.

Zoë Delhaye