Nieuws

Scha­de aan Oos­tend­se vuur­to­ren wordt her­steld, licht even min­der fel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De vuurtoren in Oostende schijnt de komende weken iets minder fel. Met een kraan hebben ze vanmorgen de lenspanelen van de vuurtoren weggenomen. Die lenzen waren beschadigd en daardoor was het vuurtorenlicht minder fel. 

Rond de zomervakantie schijnt de toren van meer dan 70 jaar oud weer even fel als vroeger.

Ruim 65 meter hoog is de Oostendse vuurtoren. Gebouwd in 1949. Niet enkel het gebouw, maar ook de lichtstraal is beschermd als monument. Bovenin de betonnen toren zit het lampgedeelte en vooral dat wordt nu gerestaureerd en hersteld. Nick Goethals, projectleider Scheepvaartbegeleiding MDK: "We moeten absoluut onze verantwoordelijkheid opnemen om het maritieme erfgoed in ere te herstellen. Door de jaren heen zijn een aantal beschadigingen opgetreden en die gaan we nu herstellen." van de lens)

Al bij al is de oude installatie oerdegelijk en nog in goede staat. Elke nacht is de vuurtoren nog actief. "De vuurtoren wordt door recreatieve scheepvaart nog zeer veel gebruikt. De grotere schepen varen op gps, daar is de noodzaak minder groot."

Het lichtsignaal van de Oostendse Vuurtoren is drie keer lang licht. Dat is de morsecode van de beginletter O van de stad. De komende jaren is er geld voor nog meer onderhoudswerken. Normaal gezien moet de toren vanaf juli weer even fel schijnen als vroeger.

2022-05-17 00:00:00 - Schade aan Oostendse vuurtoren wordt hersteld, licht even minder fel - lens_0.jpg
Stefaan Kerger