Rou­lar­ta en Bekaert zien omzet en winst dalen

Roularta

Roularta en Bekaert hebben in 2023 minder omzet gedraaid. Dat blijkt uit de jaarresultaten van deze twee West-Vlaamse bedrijven.

De omzet van Roularta kwam uit op 323,5 miljoen euro: 5,7 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf uit Roeselare verwijst naar een terugval in de omzet uit advertenties, een dalende omzet in de lezersmarkt en minder omzet uit de drukkerijactiviteiten van de groep.

Vooruitzichten

De EBITDA-winst van Roularta (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) bedroeg vorig jaar 21,6 miljoen euro: 28 procent minder dan een jaar geleden. Netto restte 2,4 miljoen euro. Roularta zegt voorzichtig positief te zijn over de reclame-inkomsten voor dit jaar, maar verwacht ook stijgende kosten.

Bekaert

Staaldraadproducent Bekaert, met hoofdkwartier in Zwevegem, schreef voor 2023 4,3 miljard euro omzet (-13,5 procent) in de boeken. Een jaar eerder was dat nog 667 miljoen euro meer. De daling is onder meer te verklaren door lagere grondstoffenprijzen.

Bekaert heeft 2023 afgesloten met een aangepaste bedrijfswinst of winst voor belastingen en intresten (EBITDA) van 388 miljoen euro. Het winstcijfer ligt 5,3 procent lager dan vorig jaar.

Vooruitzichten

Bekaert zette naar eigen zeggen een "veerkrachtige financiële prestatie" neer in 2023 met hogere winstmarges ondanks lagere volumes en uitdagende marktomstandigheden. Het bedrijf zegt nog dat de verkoop in 2024 goed van start is gegaan in de meeste bedrijfsafdelingen. Het bedrijf verwacht voor het lopende boekjaar een "bescheiden omzetgroei en minstens stabiele marges".

Tapijtenproducent Belysse (ex-Balta) in het rood

Tapijtenproducent Belysse uit Waregem -het vroegere Balta- heeft verlies geleden vorig jaar. De groep telt fabrieken in Tielt , Zele en Los Angeles en was vorig jaar goed voor een omzet van zowat 300 miljoen euro: een daling met meer dan 10 procent tegenover vorig jaar. Zowel in de VS als in Europa is minder tapijt verkocht. 

Belysse, dat met James Neuling ook een nieuwe CEO heeft voorgesteld, zag ook de gecorrigeerde winst vóór intresten, belastingen, afschrijvingen en dalen, met 5 procent tot bijna 34 miljoen euro. 

Netto eindigde 2023 met een verlies van 11 miljoen euro. Ook 2022 eindigde in het rood. Een dividend komt er niet. Belysse wil zich blijven focussen op schuldafbouw en verder investeren in het bedrijf.

Ben Storme
Belga