Nieuws

Veel belang­stel­ling voor rol­la­tor­tref­fen: Goed rem­men belang­rijk om val­par­tij­en te voorkomen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Harelbeke verzamelen vanmiddag zo’n 150 rollator- en rolstoelgebruikers. Op het treffen was er veel belangstelling voor een behendigheidsparcours met drempels en obstakels. Want je hebt je rollator maar beter goed onder controle als je het risico op een valpartij wil beperken. Ook de remmen spelen een cruciale rol.

Het rollatortreffen was een initiatief van Beweging.net in samenwerking met het stadsbestuur en een rits zorgpartners. "Deze opkomst hadden we niet verwacht," zegt Rosanne Mestdagh van beweging.net. "We hadden al 150 deelnemers maar ze blijven hier toekomen."

Behendigheidsparcours

Het behendigheidsparcours bleek de publiekstrekker. "Mensen krijgen hier de mogelijkheid om drempels en hellingen uit te proberen met de rollator," zegt ergotherapeute Sarah Roobrouck. "Mensen vallen vaak met een rollator door verkeerd gebruik. Hier geven we ze tips om correct om te gaan met die rollator. De remmen zijn belangrijk als techniek om de drempel te overbruggen."

Ongeveer één op drie thuiswonende 80-plussers valt één keer per jaar. En dat kan ook mét een rollator. Harelbeke heeft trouwens al twee jaar een Rollibieb: daar kan je tijdelijk een rollator uitlenen voor 2 euro per maand. 

"Het gaat vaak om rollators en rolwagens die al gebruikt zijn van mensen die overleden zijn die ons dat schenken. Die lenen we terug uit in het teken van duurzaamheid. Dat is voor mensen die een aanvraag gedaan hebben via de ziekenbond en die nog geen rollator ter beschikking hebben."

Lorenzo Dejonghe
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse