De Westkust is van nature minder vatbaar voor grote schade door stormen of overstromingen dan de Oostkust. Door het brede en vlakke strand beuken de golven minder krachtig in op de dijken, dan in pakweg Knokke-Heist.
Dat zeggen Belgische wetenschappers die zich al vier jaar lang bezighouden met kustverdediging. Ze presenteren ook een up-to-date evacuatieplan, voor het geval de kustgebieden toch zouden onderlopen.
De resultaten van het CREST-onderzoek worden voorgesteld in het Greenbridge wetenschapspark in Oostende. Een vijftigtal onderzoekers van Belgische universtiteiten onderzocht vier jaar lang de weerbaarheid van onze kuststrook, met het oog op een stijgende zeespiegel en het vaker voorkomen van zware stormen.
Dat zandopspuitingen het meest duurzaam zijn om de kust de beschermen, gaven we gisteren al mee. Maar ook de kracht van golven tegen een dijk en gebouwen in eerste linie komen hier aan bod. Opmerkelijk: De Westkust – zeg maar De Panne en Koksijde – is van nature beter bestand tegen zware stormen en overstromingen. Door het brede en minder steile strand zijn minder zware dijken nodig.
Tot slot spelen ook de duinen een belangrijke rol als natuurlijke bescherming tegen overstromingen. Aan onze kust groeien ze elk jaar aan met een volume van 60 vrachtwagens gevuld met zand.