Reders reiken NorthSeaChefs de hand
Een tiental reders engageert zich samen met de NorthSeaChefs om minder bekende vissoorten uit de Noordzee in de winkels, groothandels en supermarkten te krijgen.
Daarom is de Flanders Fish Cooperative opgericht. De reders engageren zioch niet alleen om de door hen gevangen vis in de klassieke distributiekanalen te brengen. Bij een tekort kunnen ze ook op de vangst van niet aangesloten reders beroep doen. Bovendien engageren ze zich om de vis exclusief met het label van NorthSeaChefs te verkopen. Dit moet de bekendheid en de vraag naar respectvol gevangen vis aanwakkeren.
Duurzaamheid
NorthSeaChefs is een initiatief van chefs Filip Claeys van restaurant De Jonkman uit Sint-Kruis Brugge en Rudi Van Beylen. Het wordt ondersteund door een groot aantal andere chefs. Ze pleiten voor een duurzaam gebruik van onbekende, onbeminde vis, die door Belgische vissers in de Noordzee wordt gevangen. Dat doen ze door met die vissoorten, zoals de hondshaai en de zeekat, te koken. Op die manier maken ze de vis gegeerd en krijgt die vis ook voor de reders en vissers meer commerciële waarde. Op termijn kan de druk op overbeviste variëteiten afnemen.
(Foto: Hans Hillewaert, Wikimedia)