Nieuws

Red­dings­he­li NH90 Koksij­de helpt bij eva­cu­a­tie appar­te­ments­brand in Luik

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De reddingshelikopter NH90 van de luchtmachtbasis in Koksijde is gisteravond ingezet bij de evacuatie van de brand in de Kennedytoren in Luik. Daarbij vielen één dode en 14 gewonden.

Tientallen bewoners werden geëvacueerd en ondergebracht in hotels of een sporthal. Anderen konden terecht bij familie en vrienden. In totaal wonen 252 mensen in de Kennedytoren.

KIJK: Reddingsheli NH90 helpt bij evacuatie bij brand in Luik (Beelden RTC Télé Liège):

Brand in kelders verspreidt zich

De brand brak maandag om 14 uur uit in de kelders van de 85 meter hoge Kennedytoren in Luik en verspreidde zich via de elektrische leidingen naar de rest van het gebouw.

Omstreeks 16 uur was de brandweer begonnen met de evacuatie. Bewoners kregen de via Be-Alert de boodschap op hun balkon te blijven, omdat de trappenhal onbruikbaar was door de grote rookontwikkeling. Vanaf 20.30 uur begon de brandweer in totaal vijftien mensen van hun balkon in veiligheid te brengen.

Redding def

Foto RTC Télé Liège

Gemeentelijk rampenplan

De stad riep meteen het gemeentelijk rampenplan uit. De brandweerkorpsen van Luik en Verviers waren met zowat 70 manschappen ter plaatse, en zij werden bijgestaan door collega's uit Brussel en Antwerpen. Dat laatste korps zette een ladder van ruim 60 meter in.

Daarnaast werden ook 75 agenten van de Luikse politie en 25 federale agenten ontplooid, net als helikopters van Defensie en uit het Groothertogdom Luxemburg, om bewoners te evacueren.

Andy Debo
Belga