Nieuws

Record­aan­tal fail­lis­se­men­ten, geschikt per­so­neel vin­den blijft uit­da­ging, zegt VOKA

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het afgelopen jaar is een recordaantal bedrijven failliet gegaan in onze provincie, vooral in de bouw, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie VOKA. Een gevolg van onder meer de stijgende loonkosten door de automatische indexering. Toch zijn de verwachtingen voor dit jaar gematigd positief. Eén van de grote uitdagingen blijft de zoektocht naar geschikt personeel.

Het afgelopen jaar zijn er ruim 800 bedrijven failliet gegaan in West-Vlaanderen. Dat zijn er bijna 10 procent meer dan het jaar daarvoor en 12 procent meer dan in 2019, het laatste jaar voor corona. De bouw is het zwaarst getroffen, dan volgt de horeca. Matthieu Marisse, VOKA West-Vlaanderen: “We hebben natuurlijk stijgende kosten gekend de afgelopen jaren. Denken we maar aan de energiecrisis, maar denk ook aan die loonindexering die natuurlijk heel zwaar heeft ingehakt op de bedrijven. Maar ook de vraag is afgenomen door een heel instabiele geopolitieke situatie.”

“Niet allemaal Kevin De Bruynes”

Nergens in Vlaanderen zijn er meer tijdelijke werklozen dan in onze provincie. Maar ondanks de crisis blijft de krapte op de arbeidsmarkt nog altijd heel groot. Hans Boels, Voka regio Zuid-West-Vlaanderen: “De cijfers zeggen dat er minder dan 2 kandidaten zijn per vacature in West-Vlaanderen. Maar diegenen die zich aanmelden zijn ook niet allemaal Kevin De Bruynes, om het in voetbaltermen uit te drukken. Het is heel moeilijk om de gepaste mensen te vinden, en aan de andere kant zijn er bedrijven die mensen tijdelijk geen werk kunnen geven, maar die bedrijven lossen die mensen niet, want ze zijn heel bang, dat als de markt herleeft ze ook geen mensen meer gaan vinden."

Levenslang leren

Matthieu Marisse, VOKA West-Vlaanderen: “ Volgens Voka moet er verder worden ingezet op het activeren van het beschikbare potentieel op onze arbeidsmarkt. We moeten onze werkzoekenden beter begeleiden naar werk. Inzetten op levenslang leren. Maar ook het activeren van niet-actieven moet veel beter. En we zullen ook moeten inzetten op gerichte economische migratie om de vacatures in West-Vlaanderen in te vullen.”

Naast mensen is er volgens VOKA ook een groot tekort aan industriezones en is er een probleem om vergunningen te krijgen. Toch zijn de verwachtingen voor dit jaar gematigd positief, blijkt uit een bevraging. VOKA hoopt op grondige hervormingen na de verkiezingen.

Davy Vercamer
Ben Storme