Nieuws

Record van groot­ste con­tai­ner­schip ooit sneu­velt na vijf dagen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na amper vijf dagen is het record van de MSC Tessa, tot nu het grootste containerschip ooit in België, alweer gesneuveld. Woensdag is namelijk de OOCL Spain aangekomen in de haven van Zeebrugge.

De OOCL Spain vaart onder de vlag van Hongkong. Het schip heeft een laadvermogen van 24.188 standaard twintigvoetcontainers. De MSC Tessa had er 'maar' 24.116. Om dat allemaal veilig te laten verlopen, pleiten de grote bedrijven in de haven al een tijdje om de Schelde nog meer uit te diepen. Experten van de Universiteit Antwerpen sluiten zich daar voor een stuk bij aan, al waarschuwen ze ook voor de gevaren zoals vastlopen.

"Performante infrastructuur en extra containercapaciteit blijven prioriteit om op het topniveau van de wereldhavens te blijven spelen", liet het havenbedrijf vorige week weten. "Zo zal de modernisering en verdieping van de Europa Terminal, die ondertussen van start is gegaan, ervoor zorgen dat de nieuwste generatie megaschepen op de Europa Terminal kan blijven aanlopen."

Ondertussen moeten nieuwe Europese regels ervoor zorgen dat de uitstoot van de scheepvaart tegen 2050 met 80 procent wordt beperkt. De scheepvaartindustrie is verantwoordelijk voor zowat 3 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2.

2023-04-26 00:00:00 - Record van grootste containerschip ooit sneuvelt na vijf dagen  - whatsapp_image_2023-04-26_at_14.30.54.jpeg
Stefaan Kerger