Raad van State beslist in 18 (!) jaar oud dossier: Ringweg rond Anzegem komt er niet
Al sinds 2006 brengt de mogelijke komst van een ringweg de gemeente Anzegem in beroering. Op zoek naar een oplossing om zwaar verkeer uit de Kerkstraat te weren. De Raad van State heeft nu, 18 jaar later, beslist dat de ringweg er niet komt. Een opluchting voor het actiecomité 'Omring Anzegem niet'. Maar het probleem van het zwaar verkeer blijft zo duren.
In 2006 trok het toenmalige gemeentebestuur van Anzegem voor het eerst naar de hogere overheid met de vraag om hulp voor een probleem waarvoor de gemeente zelf nooit een eenduidige oplossing vond: Anzegem ligt op de N382 die de afrit Waregem van de E17 verbindt met de Vlaamse Ardennen. Heel wat zwaar verkeer moet zo dwars door de gemeente trekken. In 2006 vroeg het gemeentebestuur, nadat het dossier al tien jaar binnen de gemeente leefde, voor het eerst aan de provincie om de mogelijkheid van een ringweg te onderzoeken. Het begin van een saga die Anzegem jarenlang niet losliet.

Tegenstanders verzamelden zich in een actiecomité 'Omring Anzegem niet'. Zij waren vooral tegen het aansnijden van open ruimte en/of landbouwgrond en wilden van dat alternatief niet weten.
Het gemeentebestuur was ten prooi aan twijfel. Een andere optie was de Kerkstraat te verbreden. Maar dat zou de gemeente niet per se verkeersveiliger maken en zou ook onteigeningen met zich meebrengen. Actie na actie kwam naar boven, net als zwarte vlaggen, in het landschap en op zebrapaden.
Eind 2020 dan besliste de provincie dat de verbreding van de Kerkstraat er niet zou komen. Omwonenden haalden opgelucht adem. Het actiecomité niet, want de provincie koos, net als eerder in 2018, ook in 2021 opnieuw voor de ringweg. Er kwam een procedure voor de Raad van State. En die heeft nu geoordeeld. Het actiecomité komt met het nieuws naar buiten.
“De Raad van State vernietigt het besluit van de provincieraad van de provincie West-Vlaanderen van 23 november 2021 houdende de definitieve vaststelling van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Omleidingsweg Anzegem. “
Het actiecomité Omring Anzegem Niet is vanzelfsprekend zeer tevreden met deze beslissing. Maar reageert toch ergens ook bitter. Dat laat het weten in een persmededeling:
"Het is het spijtig om vast te stellen dat noch de Provincie, noch de gemeente Anzegem enige inspanning hebben gedaan om de veiligheid en leefbaarheid in het centrum van Anzegem enigszins te verbeteren in een dossier dat leeft sinds 1996! De Provincieweg tussen Waregem en Anzegem lijkt een vooroorlogse situatie, het is er onleefbaar en levensgevaarlijk voor alle weggebruikers. Een omleidingsweg zou de situatie enkel nog verslechten."
Voorstanders ontgoocheld
De voorstanders van de ringweg zijn uiteraard teleurgesteld door de beslissing van de Raad van State. Zij kijken vooral naar het verkeer, dat in de toekomst alleen nog maar zal stijgen. "Het is heel spijtig. De studies die door de provincie gemaakt zijn duiden aan dat het absoluut honderd procent noodzakelijk is om die ringweg daar te leggen, wetende dat in de komende vijf jaar het verkeer nog met de helft zal stijgen. Dat staat statistisch vast door de ontwikkeling van Kluisbergen", vertelt voorstander Rino Maes.
Wat nu?
Een ringweg komt er niet en een verbreding van de Kerkstraat is ook al eens verworpen. Burgemeester Gino Devogelaere hoopt dat er alsnog een oplossing komt.
"We spreken er al lang genoeg over. Er moet een oplossing komen, maar ik weet het ook niet. En nu staan we even ver als twintig jaar geleden."