Nieuws

Pro­ces strand­rel­len Blan­ken­ber­ge: Tot 18 maan­den cel gevorderd

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vijf twintigers hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in de rellen op het strand van Blankenberge in augustus 2020. Het openbaar ministerie vorderde tot 18 maanden effectieve gevangenisstraf.

De hevige rellen ontstonden op zaterdag 8 augustus 2020 rond 17.20 uur op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de Weststraattrap. Gezinnen op daguitstap en andere zonnebaders bevonden zich plots middenin een gevecht. Een groep jongeren keerde zich bovendien tegen de redders en de politiemensen. De onruststokers gooiden met alles wat ze konden vinden, zoals zand, stoelen, ligzetels, parasols en achtergelaten speelgoed.

Vijf amokmakers voor rechter

Drie amokmakers werden ter plaatse opgepakt en door het Brugse parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die besliste om hen aan te houden, waardoor ze een tijdje in voorhechtenis zaten. Dankzij verder onderzoek konden later nog andere verdachten geïdentificeerd worden.Uiteindelijk besliste het parket om voor vijf meerderjarige verdachten de verwijzing naar de Brugse correctionele rechtbank te vorderen. Ze moeten zich verantwoorden voor gewapende weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen.

 A.D. (21) uit Elsene werd volgens het openbaar ministerie als eerste opgepakt. De beklaagde zou wild om zich heen gestampt hebben. Vervolgens probeerde D.B. (21) uit Jette hem te bevrijden. De beklaagde zou ook de anderen opgejut hebben en zou de politie met een parasol te lijf zijn gegaan. Voor hem werd 18 maanden effectieve celstraf geëist. A.D. riskeert net als M.B. (23) uit Jette, T.P. (22) uit Chapelle-lez-Herlaimont en M.N. (21) uit Brussel een jaar effectieve gevangenisstraf. 

Onontvankelijke strafvordering?

De verdediging stelde dat de strafvordering onontvankelijk is. De advocaten van de beklaagden vinden het immers onbegrijpelijk dat de politiezone Blankenberge/Zuienkerke zelf het onderzoek voerde. Daarnaast werd ook de overschrijding van de redelijke termijn opgeworpen. Ondergeschikt werd vooral aangedrongen op opschorting van straf. De rechtbank doet uitspraak op 23 oktober.

2023-09-25 00:00:00 - Proces strandrellen Blankenberge: Tot 18 maanden cel gevorderd - proces_strandrellen2.jpeg
2023-09-25 00:00:00 - Proces strandrellen Blankenberge: Tot 18 maanden cel gevorderd - gevechten-blankenberge-belga.jpg
Belga