Het Merghelynck Museum in Ieper pakt uit met een opvallende tentoonstelling over toiletcultuur in vroegere tijden. ‘Merghelynck op ’t gemak’ toont op een eigenzinnige en educatieve manier hoe mensen in de 18de en 19de eeuw omgingen met hun behoefte.
Vanaf zaterdag kunnen bezoekers in het Merghelynck Museum in Ieper terecht voor een bijzondere en verrassende tentoonstelling: ‘Merghelynck op ’t gemak’. De expo richt zich op een onderwerp waar doorgaans weinig over gesproken wordt: toiletgewoonten in vroegere eeuwen.
"Onderdeel van het dagelijkse leven"
Blikvanger is een 18de-eeuws reistoestel voor lavementen, dat nu voor het eerst in een andere context wordt getoond. Het maakt deel uit van de vaste collectie van het museum, maar krijgt in deze tijdelijke tentoonstelling een opvallende plaats.

“Dit is geen eenvoudige tentoonstelling”, zegt Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker van de Ieperse musea. “Je moet goed kijken, want veel van de voorwerpen zijn fragiel en moeilijk bewaard gebleven. Maar het thema raakt iedereen. We spreken er misschien niet graag over, maar het maakt deel uit van het dagelijkse leven en is dus ook het bestuderen waard.”
Klisteerspuiten
De tentoonstelling toont verschillende soorten toiletstoelen, waaronder een 18de-eeuws exemplaar dat vermomd is als een stapel boeken, en zelfs een modern kunstwerk in rococostijl. Daarnaast is er een verzameling klisteerspuiten, ooit eigendom van een Ieperse huisarts. In de 18de eeuw geloofde men sterk in de heilzame werking van lavementen — die soms zelfs in het openbaar werden toegediend.
“Aan het Franse hof was het in het begin van de 18de eeuw helemaal niet ongewoon om een lavement in het openbaar te ondergaan."
“Mensen denken vaak dat vroeger alles preuts was, maar dat klopt niet”, vertelt Dendooven. “Aan het Franse hof was het in het begin van de 18de eeuw helemaal niet ongewoon om een lavement in het openbaar te ondergaan. Pas later, richting de Franse Revolutie, werd men discreter.”
Merghelynck op ’t gemak loopt van 24 mei tot 14 september in het Merghelynck Museum in Ieper.
