Nieuws

Plan­nen voor hoog­bouw in Wes­ten­de bot­sen op kritiek

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Middelkerke zijn veel inwoners en tweedeverblijvers gaan luisteren naar de toekomstvisie van de kustgemeente als het gaat om de open ruimte. Burgemeester Jean-Marie Dedecker wil hier en daar extra bouwlagen toelaten, onder meer in Westende.

Daar zijn ook plannen voor een drietal appartementsblokken van 15 tot 20 verdiepingen hoog. Een actiegroep zal zich met alle mogelijke middelen verzetten tegen de hoogbouwplannen. Burgemeester Jean-Marie Dedecker: "Een aantal mensen die daar woont, denkt dat ze bij hoogbouw hun zicht kwijt zijn, het is aan mij om uit te leggen dat dat niet waar is. We opteren voor een drietal hoge gebouwen, beperkt tot 15 verdiepingen. En dan nog 2 tot 20 verdiepingen hoog."

Op het Rauschenbergplein in Westende zou een appartementsblok met 20 verdiepingen van 60 meter hoog komen. Caroline Vandendriessche, inwoner Westende: "Als daar hoogbouw komt, zijn we de zon kwijt. Zeker tot na de middag is er geen zon meer. Ook het open zicht zal wegvallen. Die hoogbouw, dat is niet voor ons. Zeker 20 verdiepingen is tamelijk hoog toch."

Een actiegroep heeft al zo’n 2.000 handtekeningen verzameld bij tegenstanders van de hoogbouwplannen. Christel Gielen, Actiecomité Hoogbouw Middelkerke: "Wij vinden Westende ok zoals het is. Er moet niets veranderen, het toerisme bloeit, het is overvol. Waarom nog ander publiek aantrekken? We hebben een heel stappenplan uitgewerkt: zoveel mogelijk bezwaren indienen, de Raad van State als het nodig is."

Twee kampen

Het publiek in de zaal gisteravond was duidelijk verdeeld in twee kampen. Mark Descheemaeker, inwoner Westende: "Als je wil veranderen, zal een groot aantal mensen voordeel hebben, en een beperkt aantal zal soms nadelen hebben. Dat is vooruitgang."

Patricia Jacobs, inwoner Westende: "Je zult altijd tegenkantingen hebben, helaas. Het is ook aan de zijkant van mij. Er zijn mensen die meer getroffen zijn. Maar we moeten vooruit. Die verloedering, het is hoog tijd dat het stopt."

Het indienen van opmerkingen over of bezwaren tegen de plannen kan nog tot 9 maart.

Lorenzo Dejonghe