Pijn­lij­ke ver­gis­sing: Hoog­le­de ver­klaart vrouw dood in plaats van over­le­den zus

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De gemeente Hooglede heeft per vergissing een vrouw van 30 uit Oost-Vlaanderen dood verklaard. Een fout die voor de vrouw enorme gevolgen heeft. 

Het is de zus van de vrouw, die in Koekelare woonde, die overleden is in Hooglede. Die laatste gemeente maakte de overlijdensakte op, maar gebruikte daarin dus de verkeerde naam. Voor de Oost-Vlaamse is er nu niet alleen het verdriet om haar overleden zus, maar ook een hele administratieve mallemolen. Zo is haar inkomen en ziekteverzekering geblokkeerd.

"Mijn zus en ik waren twee handen op één buik en dat is weg," zegt Kimberley Van Heuckelom. "Er is echt een stuk van mij weg en nu pakken ze al de rest ook nog eens weg zal ik maar zeggen."

Haar dochtertje van 4 kreeg een brief van het ziekenfonds met medeleven bij het overlijden van haar mama en met de vraag om zich opnieuw aan te sluiten. De zus van Kimberly woonde in Koekelare en overleed in Hooglede.

"Spijtige vergissing"

"Het is inderdaad een spijtige menselijke vergissing," zegt burgemeester Frederik Demeyere. "Het is een vergissing op het moment dat de akte is ingevuld. De zus en de mama waren op dat ogenblik in het gemeentehuis. De betrokken persoon heeft eigenlijk gewoon de verkeerde naam ingevuld waardoor inderdaad haar identiteitskaart werd geschrapt."

"Je kan zeggen dat we op elkaar lijken maar er is sowieso een verschil. Er is het geboortejaar, de naam. Hoe komt dan dat daar ook nog eens een soort van vergissing in gebeurt?"

Slachtoffer Kimberley Van Heuckelom

De gemeente zal alle kosten om zaken terug recht te trekken vergoeden. Kimberley begrijpt niet hoe zoiets kon gebeuren.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Kate Baert