Nieuws

Paniek in de Friet­fa­briek’: Kort­rijk­se weten­schap­per wint Wetenschapsbattle

Tessa tuytschaever

Tessa Tuytschaever uit Kortrijk heeft in Technopolis Mechelen de Wetenschapsbattle gewonnen. Volgens de kinderjury is de wetenschapper die het helderst haar onderzoek kan uitleggen aan kinderen uit de lagere school. Het onderzoek van Tuytschaever gaat over ‘veilige frietjes’.


Tessa Tuytschaever (UGent) nam het op tegen vier andere wetenschappers. Het thema dit jaar was voeding. Ze onderzocht hoe je schadelijke bacteriën uit aardappelen kan verwijderen.

Tuytschaever presenteerde haar studie aan de hand van een verhaal rond ‘Paniek in de Frietjesfabriek’. Daarbij was de schadelijke bacterie listeria ontdekt, in het verhaal ‘Lies Teria’. Daarbij moest de directeur alle besmette aardappelen weggooien.

Drankje om aardappelen onschadelijk te maken

Als wetenschapper schoof de Kortrijkse zichzelf naar voor als detective om Lies Teria op te sporen en onschadelijk te maken. Ze ontwierp daarvoor een drankje dat de bacterie onschadelijk maakt, waardoor de frietjesfabriek geen aardappelen meer hoeft weg te gooien.

De kinderjury was lovend: “Tessa Tuytschaever bracht een leuke interactieve presentatie met veel knappe visuele effecten.”

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse