Nieuws
 | update 

Opval­lend: oppo­si­tie­par­tij­en in fusie­ge­meen­te Win­ge­ne-Rui­se­le­de trek­ken in kar­tel naar stembus

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de nieuwe fusiegemeente Wingene-Ruiselede trekken oppositiepartijen N-VA, Respect en Burgerbelangen in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen. De fusie maakte heel wat los in de gemeentes, en zal ongetwijfeld een rol spelen in de kiescampagne.

De drie oppositiepartijen N-VA, Respect en Burgerbelangen hebben elkaar gevonden rond gemeenschappelijke thema’s en vormen een kartel in de nieuwe fusiegemeente. Pieter-Jan Verhoye van N-VA trekt de lijst en is kandidaat-burgemeester.

“We willen een nieuw politieke wind laten waaien, waarin transparantie en luisteren naar de burger centraal staan. De fusieperikelen zijn daar het beste voorbeeld van. Voor ons kan en zal het anders zijn: eerst luisteren en dan pas beslissen”, klinkt het bij Verhoye.

Fusie teruggedraaid?

De fusie is duidelijk nog niet verteerd. Dat het bestuur in Ruiselede het referendum van tafel veegde, ligt nog zwaar op de maag. Respect hoopt dat de Raad van State de klok terugdraait en dat een uitspraak nog deze zomer valt.

De fusie zal hoe dan ook een essentiële rol spelen bij de lokale verkiezingen op 13 oktober. “Een tweeverdienersgezin met twee kinderen betaalt in Ruiselede ongeveer 280 euro minder aan aanvullende gemeentebelastingen dan in Wingene. Wij willen de gemeentebelastingen, het tarief van Ruiselede, doortrekken naar Wingene en Zwevezele”, zegt Fabienne Allaert van Burgerbelangen.

Het nieuwe kartel werkt nu aan de lijstvorming en een gemeenschappelijk programma.

Stefaan Six
Celien Tanghe